Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Brambory – je libo rané / nové nebo konzumní?

Publikováno: 07.06.2017     Autor: FÉR potravina

Brambory jsou součástí jídelníčku Evropanů jen něco málo přes 200 let. Dopřáváme si je celý rok. Vedle různých odrůd a varných typů rozlišujeme brambory i podle času jejich sklizně.


V současnosti brambory představují běžnou složku ve stravě většiny Evropanů, ale ne vždy tomu tak bývalo. Původem jsou z Jižní Ameriky, v Peru se součástí jídelníčku staly přibližně před 4 až 5 tisíci lety. První větší dodávka se do Evropy dostala jako dar r 1565 z Cuzca španělskému králi Filipovi II. Nezávisle na Španělech se brambory dostaly do Anglie díky mořeplavci Drakeovi. V Irsku se pak začaly běžně pěstovat ve druhé polovině 17. století a angličtí a irští kolonisté je pak s sebou přivezli do Severní Ameriky. V kontinentální Evropě se nejprve používaly jako okrasné exotické rostliny na dvorech velmožů a v klášterních zahradách. Okolo roku 1740 pruský král Bedřich II. nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku. Do českých zemí přišly z Braniborska po roce 1778, odtud vznikl zkomolením jejich dnešní název.

Bramborová hlíza obsahuje 78 % vody a 22 % sušiny, z níž je zhruba 75 % škrobu, 2,2 % vlákniny a 0,8 % jednoduchých cukrů. Brambory obsahují také celou řadu vitamínů a minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je draslík, pokrývající hned 15 procent denní potřeby. Vitamín C, je-li brambora vařena ve slupce, pak odpovídá zhruba 30 procentům denní dávky. Barevné brambory pak ještě obsahují tzv. antokyany, což jsou velmi významné antioxidanty.

Vedle různých odrůd a varných typů rozlišujeme brambory i podle času jejich sklizně.

Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5.

Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.

Rané brambory - sklizeň 16.5. – 30.6.

Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí.

Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6.

Tyto brambory se používají i pro průmyslové zpracování. Na trhu se objevují obvykle po 1.9. Ty konzumní, určené k jídlu, se rozlišují podle množství škrobu na tzv. tři varné typy, ale o těch si napíšeme víc až na podzim, kdy rané nebo nové brambory už nejsou k sehnání.

 

A na konec malá pomůcka, jak poznat, že kupujete nové/rané nebo konzumní brambory. Ty nové/rané jsou brambory s nezataženou (na omak loupající se) slupkou. U brambor konzumních (pozdních) musí být slupka zatažena.

A kdyby vás nenapadlo co k bramborám, tak zde jedna inspirace.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?