Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Chia semínka

Publikováno: 06.09.2017     Autor: FÉR potravina

Chia jsou označována jako "jídlo aztéckých běžců a válečníků" a říká se, že stačila jedna hrst semínek pro dodání energie na celý den.


Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Je to jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, s bílými nebo fialovými květy. Rostlinu znali už staří Aztékové a používali ji také jako platidlo. Mexický stát Chiapas podle ní dokonce získal své jméno.

Chia jsou označována jako "jídlo aztéckých běžců a válečníků"  a říká se, že stačila jedna hrst semínek pro dodání energie na celý den J. Dnes chia semínka podle současných trendů řadíme mezi tzv. superpotraviny.  Výhodou je, že nemají žádnou chuť. Jsou vhodná i pro celiaky a diabetiky. Díky jednoduše vytvářenému gelu po styku s tekutinou mohou posloužit i jako náhrada vajec do pečiva. Velmi oblíbené jsou také chia pudinky.  Obsahují velké množství živin od bílkovin přes omega 3 mastné kyseliny až po minerální látky jako hořčík, zinek nebo železo.  Tedy rozhodně něco, co našemu tělu prospěje a neublíží, KDYŽ…

U běžných potravin se podíváme na obal a vidíme, zda jsou nebo nejsou nějak doplněna o „Éčka“, škroby apod. Chia semínka, která jsou v obchodech prodávána, ale nic takového neobsahují. Jediné, co se na obale dočtete, je maximálně země původu, dovozce nebo prodejce. Přesto ale v sobě, díky dlouhé cestě, kterou na náš trh musí urazit, mohou obsahovat plísně anebo pesticidy, pokud jimi byla v místě pěstování ošetřena. Bohužel nic z toho pouze z obalu nezjistíme.

Naštěstí tu ale máme spotřebitelské testy, které sledují, zda výrobky neobsahují to, co nemají. Vypomáhají tak dozorovým orgánům na poli potravin SZPI a SVS.

Díky pořadu A DOST! byla upozorněna právě SZPI na chia semínka obsahující látky, které tam nemají co dělat, a SZPI zahájila a pátrá, kde všude se prodávají. A protože byla do testování zahrnuta celá řada chia semínek od různých prodejců, jsou k dispozici výsledky všech testovaných výrobků, jejichž složením se internetový pořad A DOST! ve spolupráci s týmem prof. Hajšlové z VŠCHT podrobně zabýval. Výsledky byly doplněny i o komentář k obsahu prospěšných látek, např. kolik je v chia semínkách vlastně vápníku.

 

 

Zdroj: A DOST!

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?