Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co je a není máslo

Publikováno: 25.09.2017     Autor: FÉR potravina

Jak poznat máslo od směsných tuků? Nedávejte na první dojem!


Asi každému z nás se stalo, že si omylem koupil máslo, které s tím pravým nemělo nic společného. Není tak těžké se splést, protože právě tyto náhražky jsou vizuálně (tvar, typ obalu) velice podobné pravému máslu. A ještě mají na obale obrázek hoblinky másla nebo stádo krav. Příkladem toho, jak se člověk lehce splete, jsou směsné tuky jako ʺStříbrné Dámsiʺ či ʺLaCrimaʺ.  

 Pravé máslo musí být totiž vyrobeno pouze z mléčného tuku, jehož obsah v másle tvoří nejméně 80 %. Nejvýše přípustné množství vody je 16 % obj. s nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %. Zcela nepřípustné je přidávání barviv, konzervantů, stabilizátorů, zahušťovadel, zvýrazňovačů chuti a dokonce i antioxidantů, prostě jakýchkoliv “éček”. Máslo má tedy čistě přírodní složení.

Na rozdíl od másla obsahují směsné tuky navíc i rostlinné tuky a mohou obsahovat i všechna výše uvedená aditiva.. Podívejte se, co všechno je třeba v ʺRodinnémʺ.

V ČR je podle platné legislativy požadováno, aby máslo obsahovalo nejméně 80 % mléčného tuku. Ke spokojenosti spotřebitele ho másla běžně prodávaná obsahují 82 až 86 %.

 Dále se v obchodě můžete setkat i s máslem s nižším obsahem mléčného tuku, to však musí být na obalu uvedeno. Nižší obsah tuku může mít máslo tříčtvrtětučné (60-62 %) nebo polotučné (39-41 %). I u těchto másel však platí zákaz přidávání rostlinných tuků (olejů), nicméně mohou být už použita éčka, například “Máslo polotučné”. Pokud byste chtěli méně tučné máslo bez éček, i to se najde - ʺ¾ másloʺ.

 U másla se můžeme ještě setkat s přízviskem „čerstvé“ nebo „stolní“. S označením „čerstvé“ se smí prodávat jen máslo 20 dní od data výroby (uchovávané při teplotě do 8 °C). Při použití označení „stolní máslo“ může být máslo skladováno při chladírenských nebo mrazírenských teplotách delší dobu, max. ale jeden rok.

 Pokud jsou tedy přidány rostlinné tuky, nesmí se už použít označení „máslo“, ale „směsný tuk“.

 

Další důležitým znakem směsných tuků je to, že u nich neplatí zákaz používání éček! Jelikož obsahují vyšší podíl vody, je potřeba zvýšit jejich trvanlivost různými stabilizátory, emulgátory či antioxidanty. Ty lepší používají jen např. kyselinu citrónovou E 330nebo mono a diglyceridy mastných kyselin E 471, v některých ale můžeme najít třeba i sorban draselný E 202, kyselinu sorbovou E 200 nebo poly-glycerolpolyricinoleát E 476.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?