Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co nám minulý rok dal či vzal?

Publikováno: 03.01.2018     Autor: FÉR potravina

Malé ohlédnutí za rokem minulým…


Na začátku roku, ať už firmy nebo každý sám, má tendenci dělat „inventuru“, takové malé zastavení, ohlédnutí se za rokem minulým, zhodnocení úspěchů i ztrát a většinou i nějaký ten plán či předsevzetí do roku nového.

My nejsme výjimkou! Jak to tedy bylo u nás?

Na začátku roku 2016 jsme ještě stále vystupovali pod názvem Zdravá potravina a ve znaku jsme měli jablíčko. Bohužel to ale neslo potíže s použitím loga u potravin, protože slovo „zdraví“ má ve spojitosti s potravinami svá legislativní pravidla. V omyl jsme tak  uvedli i některé z vás, kteří jste si mysleli, že logo označuje zdraví prospěšné potraviny a nikoli potraviny bez zbytečné chemie a vysokým podílem základní složky. Co jsme s tím udělali?

Po dlouhé diskuzi jsme vymysleli logo nové a tuto změnu jsme využili i ke slovnímu sjednocení všech našich aktivit. 1. června 2016 se tak ze Zdravé potraviny stala FÉR potravina. Přejmenovali jsme i naši aplikaci Nutriatlas, (nově taktéž FÉR potravina) a úplně stejně jsme přejmenovali i naše webové stránky, které mimo jiné prošly i grafickou úpravou.

Dalším úspěšným krokem bylo opětovné propojení aplikace s webem (databází Éček) a hlavně umožnění vkládání nebo nahlašování oprav ve složení potravin přímo přes tuto aplikaci. Možnost vložit potravinu přes web zůstala funkční, tedy kdo nemá „chytrý“ telefon, může stále využívat tuto funkci.

Protože se koncem roku 2014 měnila legislativa v oblasti značení potravin, všechny potraviny, které byly starší, a nedošlo u nich k nahlášení aktualizace, jsme vymazali. Tím jsme přišli o téměř polovinu původní databáze. Ale to nevadí, teď se alespoň nestane to, že potravina v databázi nebude námi ohodnocena. Výjimkou je alkohol, který sice v databázi máme, ale nehodnotíme jej – vidíte pouze složení a další povinné údaje z etiket přepsané do čitelné podoby.

Rozšířili jsme tým, zvýšili aktivitu na Facebooku a umožnili výrobcům (prodejcům) využít možnost bannerové reklamy nebo PR článků na potraviny, které v našem hodnocení mají nárok na logo FÉR potravina.

Zavedli jsme rubriku „Víte, že…“, kde jednou za měsíc publikujeme článek zvyšující znalosti v oblasti kvality nebo značení potravin.

Spolupracovali jsme, a  v tuto chvíli již víme, že i v novém roce budeme spolupracovat s pořady A dost!, Černé ovce nebo časopisem dTest, což nás moc těší. Vážíme si toho, že můžeme přispět k odhalování nekalých praktik a upozorňovat tak na rizika v oblasti kvality potravin. Tyto invence pravidelně zveřejňujeme na našem webu v sekci média,  takže se na ně můžete kdykoli zpětně podívat.

Jaké jsou naše plány na příští rok

Budeme usilovně makat na tom, abychom co nejrychleji znovu doplnili databázi potravin, budeme pokračovat ve vypilovávání webu a aplikace, aby pro vás byly uživatelsky co nejpříjemnější, a zaměříme se také na rozšíření naší komunity.

Kromě toho vám budeme i nadále usnadňovat výběr potravin. Samozřejmostí je pak pravidelná informovanost o případných potravinových rizicích a nebezpečích, abyste se jim při nákupu vyhnuli a nijak vás neohrožovala.

 

V každém případě pořád ČTEME ETIKETY ZA VÁS A JSME FÉR!

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?