Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co nás může potkat v sáčku s ořechy či sušenými plody?

Publikováno: 12.12.2017     Autor: FÉR potravina

Ořechy a jiné suché plody jsou považovány za zdravé. Aby tomu opravdu tak bylo, nesmí být zaplísněné nebo chemicky ošetřené!


Ořechy, oříšky, semínka, sušené ovoce – ať už na pečení nebo jen tak pro chuť okusil asi každý. Tyto potraviny by se měly v našem jídelníčku čas od času objevit. Obsahují totiž zdravější nenasycené tuky, řadu vitamínů, minerálních látek a velmi potřebnou vlákninu.

Na co bychom si však měli dát pozor? Především na alergické reakce – suché skořápkové plody patří mezi základní alergeny, které se musejí u potravin a pokrmů uvádět, stejně tak oxid siřičitý E220, kterým bývá sušené ovoce ošetřené.

Na pozoru bychom měli být i před mykotoxiny, tedy plísněmi, které mohou způsobit potíže i zcela zdravému člověku. Bohužel rozpoznat je nelze na první pohled. Proto někteří výrobci a prodejci zpřísnili patřičné kontroly. Mezi ně patří i supermarkety včetně PENNY. Ten od prosince navíc uvádí na trh novou privátní značku Naturalia.

V řadě Naturalia najdete vlašské, pekanové ořechy, kešu, snídaňový mix ovoce a kokosu, sušené meruňky či v současnosti velmi oblíbené goji anebo chia semínka.

Dodavatelé pro tuto řadu výrobků musejí splňovat náročná kritéria kvality. Včetně certifikátu IFS, který je zaměřený především na zabezpečení zdravotně nezávadných potravin. Mimo to je kvalita kontrolována i ve spolupráci s VŠCHT a s nezávislými akreditovanými laboratořemi, které poukazují na problém s mykotoxiny i v jiných druzích potravin.

Obecně platí, že pokud najdete v sáčku nějaké kusy napadené plísní, určitě nekonzumujte další kousky z balíčku, přestože na nich plíseň nevidíte!!! Je téměř sto procentně jisté, že jsou rovněž zasažené. Všímejte si i “seschlosti” plodů. Ty velmi seschlé mohou ležet u prodejce delší dobu a jejich chuť pak bude žluklá nebo nahořklá.

Pokud se chcete podívat, jak jsou na tom se složením tyto výrobky v naší databázi, najdete je buď v sekci Sušené ovoce a plody nebo Ořechy.

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?