Dvojí kvalita

Publikováno: 12.07.2017     Autor: Zdravá potravina

Už dlouho se mluví o dvojí kvalitě potravin. Nejprve na to poukazovali jen spotřebitelé, pak se za ně postavili politici. A to nejen u nás v Čechách, ale i na Slovensku nebo Maďarsku. Ale jak je to moc zlé ukázal výzkum VŠCHT zadané Ministerstvem zemědělství.


O tom, že o dvojí kvalitě potravin v EU jednali představitelé států Visegrádské skupiny, jsme vás již informovali v březnu tohoto roku. Úkolem bylo uspořádat v jednotlivých státech této skupiny porovnání kvality potravin nabízených v místní tržní síti s výrobky ze západní Evropy.

Česká republika má splněno!  A výsledky? No, nic moc! 

Průzkum ministerstvo zemědělství (MZe) zadalo Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Ministerstvo si VŠCHT vybralo nejen podle zákona o veřejných zakázkách, ale zejména proto, že jde o nezávislou instituci, která má již se studiemi podobného typu zkušenosti. VŠCHT spolupracuje nejen se státními institucemi, ale třeba i s D testem nebo pořadem A DOST!, pro které velmi často testuje potraviny co do složení, ale i různých jiných látek jako pesticidy či rezidua plísní.

Rozhovor s Ing. Pivoňkou, který celý výzkum koordinoval, na toto téma odvysílala DVT.

Na základě těchto výsledků chce ministr zemědělství Jurečka iniciovat změnu EU legislativy tak, aby výrobky ve stejném grafickém obale vždy měly i stejný obsah.

Na prezentaci porovnaných výrobků se můžete podívat v příloze pod článkem MZe

Co si o kvalitě potravin myslíte vy? Jsme popelnicí Evropy?

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.