Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E 501 povoleno pro krájené, loupané a řezané ovoce a zeleninu

Publikováno: 10.08.2017     Autor: FÉR potravina

Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury.


Žádost o povolení použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny byla předložena dne 15. října 2015.

 Dne 14. července 2017 Komise EU povolila použití potravinářské přídatné látky E 501 jako stabilizátoru a regulátoru kyselosti v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina nařízením Komise 2017/1270.

Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury, a k plýtvání potravinami. Aby se zabránilo hnědnutí, lze použít kyselinu askorbovou (E 300). Kyselina askorbová však má tendenci rozkládat buněčnou tkáň, což po několika dnech vede ke změknutí a ztrátě zabarvení ovoce a zeleniny. Používání uhličitanu draselného (E 501) umožňuje účinnější ochranu proti hnědnutí, jelikož uhličitan draselný funguje jako stabilizátor a regulátor kyselosti a minimalizuje poškození tkání způsobené kyselinou askorbovou.

Uhličitany  co do bezpečnosti jsou zařazené do skupiny s přijatelným denním příjmem (ADI – Acceptable Daily Intake) s označením „není stanovena", což znamená, že nepředstavují nebezpečí pro zdraví, jsou-li používány v množství nezbytném pro dosažení požadovaného technologického účinku a není tedy nutná regulace jejich použití.

zdroj: Potraviny info a věstník a EUR-Lex

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?