Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E 501 povoleno pro krájené, loupané a řezané ovoce a zeleninu

Publikováno: 10.08.2017     Autor: FÉR potravina

Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury.


Žádost o povolení použití uhličitanu draselného (E 501) u loupaného, krájeného a na kousky nařezaného ovoce a zeleniny byla předložena dne 15. října 2015.

 Dne 14. července 2017 Komise EU povolila použití potravinářské přídatné látky E 501 jako stabilizátoru a regulátoru kyselosti v kategorii potravin 04.1.2 „Loupané, krájené a na kousky nařezané ovoce a zelenina nařízením Komise 2017/1270.

Během přípravy čerstvého krájeného ovoce a zeleniny mohou enzymatické procesy vést ke snížení jakosti těchto produktů, jako je zhnědnutí a zhoršení struktury, a k plýtvání potravinami. Aby se zabránilo hnědnutí, lze použít kyselinu askorbovou (E 300). Kyselina askorbová však má tendenci rozkládat buněčnou tkáň, což po několika dnech vede ke změknutí a ztrátě zabarvení ovoce a zeleniny. Používání uhličitanu draselného (E 501) umožňuje účinnější ochranu proti hnědnutí, jelikož uhličitan draselný funguje jako stabilizátor a regulátor kyselosti a minimalizuje poškození tkání způsobené kyselinou askorbovou.

Uhličitany  co do bezpečnosti jsou zařazené do skupiny s přijatelným denním příjmem (ADI – Acceptable Daily Intake) s označením „není stanovena", což znamená, že nepředstavují nebezpečí pro zdraví, jsou-li používány v množství nezbytném pro dosažení požadovaného technologického účinku a není tedy nutná regulace jejich použití.

zdroj: Potraviny info a věstník a EUR-Lex

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.

Nejnovější články

Přijďte za námi na BIOSTYL

Letos se aktivně podílíme na programu festivalu BIOSTYL - ECOWORLD 2017.

Kam na profesní informace o potravinách?

PotravinyInfo.cz – Profesní informace pro všechny výrobce, prodejce a…

Co je a není máslo

Jak poznat máslo od směsných tuků? Nedávejte na první dojem!
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?