Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

JAK SI CHYTŘÍ LIDÉ VYBÍRAJÍ SNÍDANI

Publikováno: 04.12.2017     Autor: FÉR potravina

Okolo instantních kaší se vede spousta debat. Jsou pro naše zdraví skutečně příznivé, není to jen zdroj prázdných kalorií? U některých to platí. Nicméně najdou se i takové, které jsou plné skutečného ovoce nebo oříšků, aniž by byly doslazené či aromatizované.


PROČ VLASTNĚ KUPUJEME INSTANTNÍ KAŠE

Chceme šetřit svůj čas, najíst se a mít dobrý pocit, že jsme pro své tělo udělali něco dobrého. Málokdo má po ránu totiž dost času se vařit např. s jáhlovou kaší (25-30 min) nebo čekat 30 min na pohanku. Instantních kaše mají tu výhodu, že jsou hned hotové a na trhu je jich široká škála. Od těch dochucených až po samotné základy.

PODLE ČEHO VYBÍRAT

1. Bez celého zrna ani rán(u)o - cereální základ

Pokud chcete nejen rychlou, ale i zdraví prospěšnou snídani, tak hledejte takovou instantní kaši, která je vyrobena z co nejméně průmyslově zpracovaných surovin.

Co je tím myšleno?

Extrudované kaše – jsou hlavně z těch obilovin, které se musí běžně celkem dlouze vařit. Extruze je „násilný“ proces, kdy zrno „bouchne“ za vysokého tlaku a teploty a dále se mele na nám známou jemnou krupičku, kterou stačí zalít horkou vodou. 

 Vybírejme si tedy takové instantní kaše, které obsahují vločky (napařené rozválcované zrno, méně „násilný“ proces). Z těchto vloček nejméně času na přípravu zaberou vločky ovesné a pohankové.

V některých kaších bývá i kukuřičný nebo bramborový škrob, dále pak i mouka. Výrobkům s těmito přísadami, které slouží k větší „kašovitosti“, se raději vyhněte.

2. Není kaše jako kaše - ovoce v hotových kaších

Většina kaší obsahuje opravdu malé množstvím ovoce (2-6,3 %), které výrobci kompenzují notnou dávkou cukru. Kdo hledá kaše bez přidaného cukru, za to s pořádnou dávkou ovoce (28 %), tak ocení Chytré kaše od JAPŮ. Ty potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše zdraví.

Důležité ale není jen množství ovoce. Důležitá je i jeho forma. Tedy zda je proslazované, proolejované, sířené apod.  Doslazením se zvýrazňuje chuť, pokud tomu nepomohou ještě aromata. Síření se využívá hlavně pro uchování původní barvy.

 Chytré kaše od JAPŮ zaručují výběr neproslazovaného, nesířeného a nearomatizovaného ovoce.

3. Každý si rád zobne - semínka a oříšky

Stejně jako u ovoce je i u semínek a oříšků otázkou celkové množství ve výrobku. Problém pak může nastat se žluknutím. To poznáme podle nahořklé chuti, případně pálení na jazyku. Další problémem mohou být plísně, které se bez důkladného laboratorního testu neodhalí.

Chytré kaše od JAPŮ obsahují kolem 10-19 % semínek a oříšků od dodavatelů s kvalitním, nikoliv nejlevnějším, sortimentem.

4. Je libo šmakuládu? Ochucení

Tam kde není ovoce, je přidaný cukr v různé formě, např. glukózo-fruktózového sirupu. Je zbytečné konzumovat přidaný cukr, když obiloviny a ovoce ho samy o sobě obsahují dostatek.

Některé kaše obsahují sušené mléčné produkty. Je naprosto zbytečné, aby v kaších takto opět technologicky upravené suroviny byly. Chcete-li v kaši mléko, tak ji z mléka připravte.

Tam, kde je malý podíl přírodně „dochucujících“ složek, jsou přidávána aromata.

ZÁVĚREM

Instantní kaše nemají být jen prázdné kalorie z extrudovaných obilovin a cukru. Mají to být výživné a chutné kaše z opravdových surovin. Čtěte složení, hledejte pestrost a chutě reálných surovin.

 

Tohle vše kaše JAPŮ splňují. Nevěříte? Koukněte se do naší databáze potravin.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?