Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kupovat české suroviny se vyplatí

Publikováno: 12.03.2018     Autor: FÉR potravina

Kupovat české suroviny se opravdu vyplatí. Nejen finančně! Pokud kupujeme české potraviny, podpoříme tak naše výrobce, pěstitele a chovatele. Dalším důvodem může být i fakt, že při kontrolách dozorových orgánů české výrobky častěji vyhovují všem hlídaným parametrům.


V loňském roce 2017 uskutečnila SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce), jeden z našich nejdůležitějších dozorových orgánů na poli potravin a provozoven společného stravování, celkem 45 530 kontroldo všech zařízení a výroben.

Inspektoři SZPI zkontrolovali 27 077 provozoven maloobchodního prodeje, 11 522 provozoven společného stravování, 9 653 výroben potravin, 2 081 velkoskladů, 840 prvovýroben, 443celních skladů a dalších 792 místech (související např. s přepravou potravin).

Odhadem asi 15 % hodnocených vzorků potravin a ostatních výrobků ze všech kontrolovaných míst nevyhovělo všem zákonným požadavkům. Nejčastěji to byly výrobky zachycené v maloobchodní síti.

Co se týká zemí, ze kterých problematické výrobky pocházely, tak v 27,6 % se jednalo o země mimo EU a v 17 % o země EU. České výrobky pak byly zastoupeny pouze v 9,9 %.

Pokud se podíváme na komodity, tak nejhůře dopadl med (51 % nevyhovujících šarží z hodnocených), následován masnými výrobky (18 %) rybami (18 %) a vínem (18 %). Nicméně u medu opět se jedná převážně o výrobky ze zahraničí a nikoliv od našich včelařů.

O výsledcích kontrol českých medů jsme již psali. Další nevyhovující komoditou je bohužel čerstvé ovoce (17 %), kde jsou největším problémem pesticidy. Mléčné výrobky pak byly nevyhovující ve 14 % případů a doplňky stravy ve 12 %.

Všechny nahlášené nevyhovující výrobky je možné sledovat buď přímo na stránkách SZPI v rámci tiskových zpráv, anebo na facebookové stránce projektu Potraviny na pranýři.

O výrobcích, které byly pro své nevyhovující vlastnosti staženy z trhu a označený jako nebezpečné pro lidské zdraví, informujeme i my. Proto hledejte důležité informace také na našich stránkách.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?