Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kupujte "ČESKÉ POTRAVINY"

Publikováno: 24.08.2017     Autor: FÉR potravina

Jste patrioti? Pak kupujte opravdu jen české potraviny! Od září 2016 máme přesnou definici, co je a není "Česká potravina" a kdy se toto značení může na obale potraviny objevit.


Češi se řadí k největším patriotům v Evropě, hrdě se ke své příslušnosti k České republice hlásí. Potvrzuje to i průzkum agentury STEM, podle nějž je více než osmdesát procent Čechů pyšných na své občanství. Projevuje se to ve velké míře i v upřednostňování potravin domácího původu. Více než 58 procent Čechů si vybírá potraviny podle země jejich původu a téměř 46 procent z dotázaných v průzkumu agentury Médea uvedlo, že při nákupu potravin vyhledává české produkty.

Na poptávku zákazníků reagovali obchodníci řadou různých označení - Česká kvalita, Vyrobeno v ČR, Český výrobek, Z české produkce… Nebylo by na tom nic špatného, pokud by jejich aktivita měla legislativní mantinely. A ty donedávna neexistovaly.

Změnu přinesla v lednu letošního roku novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která povoluje používání označení Česká potravina a současně přesně vymezuje pravidla jeho používání. Veškerá dosavadní značení, která výrobky slovně nebo graficky spojují s Českou republikou, musejí tato pravidla splňovat. Která to jsou?

Tak především - potraviny nemohou být na území České republiky jen vyrobeny, nýbrž musejí být i z českých surovin. V případě jednosložkových potravin musí plných 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pocházet z České republiky a na území České republiky musí proběhnout i prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby. U vícesložkových potravin pak součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky musí tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek (mimo vodu) stanovených v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny a na území České republiky musí probíhat všechny fáze výroby.

Existuje jediná výjimka, pro kterou zatím podmínky užití značky Česká potravina neplatí, a to produkty s označením „Český výrobek - Garantováno potravinářskou komorou ČR“. Výjimka je však časově omezená na tři roky od data platnosti zákona.

Penny Market se na podporu českých potravin a lokálních výrobců soustředí dlouhodobě. K dobrovolnému označování Česká potravina a k pravidlům s tím spojeným se Penny Market přihlásil jako první z velkých obchodních řetězců u nás již v září roku 2016. V současnosti garantuje, že sedm z deseti potravinářských výrobků je v prodejnách PENNY českých.

V naší databázi najdete v současnosti 436 potravin s tímto označením a všechny tyto potraviny najdete také ve všech prodejnách PENNY.

 

Co se tedy skrývá za označením „Česká potravina“?

Nezpracované potraviny, které tvoří ze 100 % jedna složka:

  • pochází pouze z ČR,
  • všechny fáze výroby probíhají v ČR,
  • např. maso, ovoce, zelenina, ale i mléko.

Zpracované potraviny, které jsou vyrobeny z více přísad:

  • min. 75 % hmotnosti surovin a přísad pochází z ČR,
  • všechny fáze výroby probíhají v ČR,
  • např. jogurty, salámy, pečivo.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?