Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Limity pro glutamáty

Publikováno: 24.07.2017     Autor: FÉR potravina

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) postupně přehodnocuje doposud používané limity pro potravinářská aditiva (E). Tak např.po azobarvivech, dusitanech a dusičnanech se na řadu dostala kyselina glutamová a její soli.


Kyselina glutamová je naprosto běžně se vyskytující aminokyselina (stavební prvky bílkovin) nejen v lidském organismu, ale i například v rajčatech, sójové omáčce nebo některých sýrech. Její soli – glutamáty – jsou v celé EU uznány jako potravinářské přídatné látky E 620 – 625. Přidávají širokého spektra potravin jako zvýrazňovače chuti.

EFSA znovu posoudil zdravotní nezávadnost glutamátů používaných jako potravinářská aditiva a stanovil přijatelný denní příjem (ADI) ve výši 30 mg/kg hmotnosti/den pro všech šest látek, ať už přirozeně se vyskytující nebo v podobě éček (E 620 - 625).

Dr. Claude Lambré, členka panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávaných do potravin a předsedkyně pracovní skupiny pověřené přehodnocením, uvedla: "Na základě dostupných důkazů jsme přesvědčeni, že nově odvozený příjem (ADI) pro kyselinu glutamovou a glutamáty chrání zdraví spotřebitelů, protože je nižší než dávky,  při nichž se u lidí projeví nežádoucí účinky, jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu."

V rámci posouzení expozice zkombinovali vědci úřadu EFSA reálné údaje o spotřebě potravin, míře používání glutamátů uváděných potravinářským průmyslem a analytické výsledky z členských států. Odhadli, že expozice glutamátům přidávaným do potravin může překročit navrhovanou hodnotu příjmu (ADI) u jedinců všech skupin populace, jejichž strava se skládá z většího množství potravin obsahujících tyto přídatné látky. Expozice může také překročit dávky vyvolávající některé nežádoucí účinky (např. bolest hlavy), a to u vysoce exponovaných jedinců, jako jsou děti a dospívající.

V EU je přidávání glutamátů obecně povoleno až do maximální hodnoty 10 g/kg potraviny. V náhražkách soli, kořeních a ochucovadlech není uveden číselný údaj maximálního povoleného množství pro glutamáty. Ty musejí být použity v souladu se správnými výrobními postupy.

 

Zdroj: tisková zpráva EFSA a Informační centrum bezpečnosti potravin

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?