Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Neplýtvejme potravinami !

Publikováno: 23.01.2018     Autor: FÉR potravina

V Evropě skončí každý rok 90 milionů tun potravin na skládkách. Nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina. Co s tím? To je na každém z nás !


Nejvíce potravin vyhodí samotné domácnosti. Toto číslo je mnohem vyšší než u obchodních řetězců. A i přesto se právě obchodní řetězce nejvíce zapojují do osvěty proti plýtvání. Od ledna 2018 navíc díky novému zákonu poskytují nespotřebované jídlo potřebným. Nejdále v tom jde Penny Market, který boji proti plýtvání zasvětí celý letošní rok.

Za rok se vyhodí až 173 kilogramů jídla na osobu

V rozvojových zemích se ročně vyhodí 6 až 11 kilogramů potravin na člověka. V případě rozvinutých zemí čítá tento údaj dokonce 95 až 115 kilogramů. Na úrovni Evropy se odhaduje, že se každoročně vyplýtvá 90 milionů tun potravin, což je asi 173 kg na osobu a rok. Velká část je přitom ještě vhodná k lidské spotřebě. Nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina.

Pokud se do roku 2020 nic nezmění, potravinový odpad by se zvýšil o 40 %. I proto je cílem Evropské komise snížení potravinového odpadu do roku 2020 o 50%. Tím by se mimo jiné v EU ušetřilo až 95 miliard eur. Bližší informace naleznete na stránkách komise.

V České republice neexistuje analýza, která by dokladovala množství potravinového odpadu na jednotlivých stupních potravinového řetězce. Pro rozvojové země jsou charakteristické potravinové ztráty ve fázi pěstování a skladování výpěstků, v rozvinutých zemích je plýtvání potravinami především výsledkem chování spotřebitele. Potravinářská komora ČR vytvořila dokument „Programy prevence vzniku odpadů“, který mapuje hospodaření s odpady vznikajícími v potravinářském průmyslu a předcházení vzniku odpadu v jednotlivých společnostech v ČR. Bližší informace naleznete na stránkách www.foodnet.cz.

Na stránkách everycrumbcounts.eu lze nalézt společné prohlášení k plýtvání s potravinami FoodDrinkEurope a Evropské federace potravinových bank příznačně nazvané „Každý drobek se počítá“. To zahrnuje provozovatele potravinářských podniků napříč evropským dodavatelským potravinářským.

Blíží se datum spotřeby? Odešlete potraviny včas do banky

Jedním ze způsobu, jak částečně zabránit plývání nadbytku potravin v obchodech a výrobců, je využití Potravinové banky (www.potravinovabanka.cz). Právě sem je možné odeslat potraviny těsně před vypršením doby spotřeby. Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné.

Lednice, které pomáhají

Společenské aktivity upozorňující na plýtvání jídlem v poslední době rostou po celém světě. V ČR se snaží o informační inspiraci především analytické centrum se zaměřením na globální výzvy Glopolis. V posledních letech i k nám došel projekt „sdílené lednice“, do kterých lidé mohou umístit potraviny, o kterých ví, že už je nestihnou spotřebovat (třeba před odjezdem na dovolenou), a darují je k dispozici někomu dalšímu.

Dalším účinným řešením je systém sběru potravinářských odpadů – tedy laicky řečeno hnědé popelnice na biomasu, která se následně kompostuje nebo pomáhá rekultivovat skládky. Tuto povinnost mají majitelé rodinných domů. Zcela běžné bohužel tyto kontejnery zatím nejsou např. na sídlištích. Protože ale pořád k největšímu plýtvání dochází na úrovni domácností, zde je to jen a jen na jednotlivcích – tedy na nás.

Kupovat jen tolik, kolik opravdu potřebujeme

 

Krok první a ten nejdůležitější je – nenakupovat do zásoby. Kupujte skutečně jen tolik, kolik aktuálně potřebujete a nakupujte častěji, aby se vám potraviny nekazily.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?