Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

"Oříškové" pomazánky

Publikováno: 20.03.2017     Autor: Zdravá potravina

"Oříškové" pomazánky - povětšinou jen velké množství cukru a tuku. Co dalšího ale ještě mohou tyto pomazánky obsahovat?


Lískooříškové , burákové či jiné "oříškové" pomazánky, jedněmi milovány a vychvalovány, jinými zavrhovány. Jak to s nimi vlastně je. Jsou pro nás prospěšné nebo nikoli? Jaký obsahují olej (tuk)? Co všechno dalšího ještě obsahují?

Nabídka v oblasti výrobků, kterým možná i vy říkáte nuggety a nutelly, je široká. Od těch, které jsou spíš čokoládovým či kakaovým krémem s oříšky, až po oříškové pomazánky, ve kterých je kakao pouze minimálně obsaženou složkou.

Přesto mají povětšinou dva stejné znaky. Jsou velmi sladké (obsahují velké množství cukru, glukózo-fruktózového sirupu nebo obojího) a palmový tuk.

 Srovnávat mezi sebou se příliš nedají. Jedině, že byste si vzali vždy jen jeden druh – tomu tak třeba bylo loni v D Testu 10/2016, kde se porovnávali pomazánky typu Nutela. Článek najdete u nás na stránkách v sekci média.

Nedlouho poté se nejen složení (kvalitě), ale i dopadu na zdraví věnoval díl Černých ovcí.

Poslední, kdo se těmito pomazánkami zabýval je pořad A Dost. Zde se pro změnu zaměřili na výskyt plísní a rakovinotvorných látek vznikajících při zpracování převážně palmového oleje. Plné testy zde.

 

Jde o tři substance derivované z glycodilu, který se nachází v rostlinných olejích. Jsou to glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) a 2-monochloropropanediol (2-MCPD). Podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tyto látky ve většině rostlinných olejů, nicméně palmový olej obsahuje tyto látky ve zvláště vysokém množství. 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?