Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Oslavme svátek Svatého Martina

Publikováno: 11.11.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Pečená husa a mladé svatomartinské víno už tradičně patří k 11.11. a oslavám Svatého Martina ať už přijede, či nikoli na bílém koni.


Svatomartinské hody - husa a mladé víno

Bez vína a husy by nemohla proběhnout oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, a kdy k nám podle pranostiky Martin přijíždí na bílém koni a s ním i první sníh. Husa se obvykle podává s knedlíkem (houskovým i bramborovým) a červeným zelím.

A proč se na sv. Martina jí právě husa?

Jedna legenda praví, že husy při kázání sv. Martina rušily, proto skončily na pekáči. Další příběh hovoří o tom, že husy sv. Martina prozradily, když se mezi nimi ukrýval.

K huse se pije mladé „svatomartinské“ víno a jeho pití má tradici již od vlády krále Josefa II. Aby víno mohlo být takto označeno, musí být sklizeno jako první víno podzimního sběru. Povolené odrůdy jsou čtyři – Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro vína růžová a červená. Na pultech se svatomartinské víno nesmí objevit před 11. listopadem.

Dalšími pokrmy, které se konzumují na svátek sv. Martina, mohou být husí játra, svatomartinské koláčky, koblihy nebo jiné sladké pečivo.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?