Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Potraviny na bezlepkovém trhu

Publikováno: 09.01.2018     Autor: FÉR potravina

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké potraviny vlastně najdete na bezlepkovém trhu?


Sortiment dostupných bezlepkových potravin se v posledních letech značně rozšířil a nyní obsahuje širokou škálu garantovaných bezlepkových produktů. I u nás na webu je možné vyhledávat potraviny s ohledem na obsah lepku, resp. obilovin obsahujících lepek.

Obecně lze říct, že mnohé bezlepkové produkty, které jsou nyní dostupné na trhu, obsahují velké množství složek nezbytných pro odstranění lepku a poskytující produktům správnou konzistenci a pevnost, kterou by jinak neměly.

Mezi tyto složky patří:

·         Aditiva neboli Éčka
Tedy stejné látky, které se běžně používají i v produktech bez lepku.

·         Hydrogenované tuky
Použití těchto látek výrazně zlepšuje konzistenci produktů, ale pokud jsou tuky hydrogenované jen částečně, jsou rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění.

·         Vejce, mléko (deriváty), bílý cukr, rafinovaná mouka, sůl a pivovarské kvasnice

Použití těchto složek opět přispívá ke zlepšení konzistence. Výrobky jsou pak ale bohatší na tuky (kalorie), jednoduché cukry a sůl. Bohužel obsahují jen velmi malé množství vlákniny.   

·         GMO
 Hlavní přísadou bezlepkových výrobků je kukuřice, která je zejména mimo území EU nejčastěji geneticky modifikovanou plodinou.

Bezlepkové produkty z BIO-PRO

Italská firma PROBIOS splňuje nové trendy na bezlepkovém trhu, který vyžaduje, kromě garance nepřítomnosti lepku, další záruky týkající se původu surovin, nutriční kvality a etické a senzorické kvality.

Po letech experimentování a postupného vylepšování produktů můžeme říci, že produkty PROBIOS předcházejí koncepci produktů bez lepku hned v několika aspektech:

BIO nepoužívají se pesticidy, syntetická hnojiva ani syntetická aditiva (Éčka). Používají se jen přírodní přísady jako guarová guma (E412) nebo jablečná vláknina a přírodní příchutě. Nepoužívají se GMO plodiny.

VÝŽIVOVÁ KVALITA neobsahují hydrogenované tuky, bílý cukr a mají snížený obsah soli. Neobsahují mléko (a jeho deriváty), vejce ani kvasnice, aby produkty byly vhodné i pro jiné alergiky než pouze pro celiaky. Pro vylepšení amino profilu a zajištění vlákniny se doplňují s pohankou, prosem, quinou a amarantem.

ETICKÁ KVALITA – označením zemědělského původu komodit se zvětšuje transparentnost pro spotřebitele. Mimo jiné, toto je jedno z hodnotících kritérií pro udělení loga FÉR potravina. Kakao a cukr jsou suroviny tzv. spravedlivého obchodu – Fair Trade.

SENZORICKÁ KVALITA – bezlepkové výrobky společnosti PROBIOS jsou vyráběny s cílem nabídnout skutečnou alternativu k produktům s lepkem, se srovnatelnou chutí a konzistencí, bez použití velkého množství syntetických Éček a z velmi kvalitních surovin. Díky tomu jsou PROBIOS bezlepkové produkty vhodné a ceněné všemi spotřebiteli a vhodné pro celou rodinu.

BIO bezlepkové potraviny můžete zakoupit v e-shopu www.bio-pro.cz a také v kamenné prodejně BIO-PRO, Pod Kaštany 9, Praha 6 – blízko stanice metra Hradčanská.

Na všechny výrobky společnosti PROBIOS, které jsou v naší databázi, se můžete podívat zde.

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?