Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rostlinné „náhražky“ mléka

Publikováno: 30.03.2017     Autor: Zdravá potravina

Stále častěji se na trhu setkáváme s rostlinnými nápoji, které barvou připomínají mléko. A mlékem je také často nazýváme. Ale jsou opravdu náhradou za mléko?


Ovesný, sójový, mandlový, rýžový ... nápoj, tak zní správný název, i když konzistencí i barvou připomínají mléko. Podle platné evropské legislativy se v Česku smí označovat jako mléko pouze produkt z mléčných žláz savců. Výjimku v 15 ti evropských zemích, mezi nimi například i Slovensku a Polsku je označení „mléko“ i pro kokosové nápoje a v Itálii, Francii a Španělsku, se může používat označené „mléko“ i pro nápoje mandlové. Nicméně mezi běžnými spotřebiteli se těmto náhražkám mléko říká, přestože na obalech najdete jen nápoj.

Nejvíce se u nás prodává nápojů sójových. V poslední době vzrůstá popularita mandlových.

Svou barvou a konzistencí sice mléko připomínají, ale složením nikoli. V některých (obilných a rýžových) vysoce převažují sacharidy nad jakoukoli jinou živinou. V sójových je sice podobné množství bílkovin jako v mléce, ale mají rozdílné zastoupení aminokyselin. V „ořechových“ je zase podobné množství tuku, ale opět v úplně jiném složení mastných kyselin než v mléce.

Ať už si tyto nápoje kupujete, protože jste alergik na mléčnou bílkovinu, nebo jen zastánce alternativního způsobu stravování – čtěte vždy etikety ať v nápoji kromě suroviny a vody (případně cukru) není žádné zahušťovadlo (škrob, guma, želatina).

Více v článku 3/2017 D testu dostupném u nás v sekci média  a nebo Černých Ovcích z 29.3.2017.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?