Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ryby v našem jídelníčku

Publikováno: 02.12.2016     Autor: Zdravá potravina

Ryby, pokud si je umíme vybrat jsou zdravé. Obsahují velmi prospěšné n3 nenasycené mastné kyseliny. Pokud jsou však farmované, nešetrné zpracované, tak množství zdraví prospěšných látek velmi ubývá.


Obsahují dobře stravitelnou bílkovinu, velmi potřebné esenciální polynenasycené aminokyseliny, hlavně n-3, ale i velké množství minerálních látek a vitamínů (např. zinek, jód, vápník, selen, D, B…). Na druhou stranu pro některé osoby jsou problematické, alergenní , a proto patří mezi složky potravin, které musí být na obale uvedeny jako alergen.

Ryby patří dokonce k jedné z nejstarších potravin. Člověk jedl lovené ryby už v mladší době kamenné. Dokonce ani rybí farmy nejsou výdobytkem současnosti, první zmínky o rybích farmách jsou z Číny z roku 460 př.n.l., u nás v listině kladrubské z r.1115. Největší rozmach rybářství byl v 16. stol. a tehdy jsme byly vzorem pro všechny okolní země.

Podle výživových doporučení bychom měli každý sníst ročně asi 17 kg ryb. V reálu ale konzumujeme jen 5-6 kg/os/rok, což je hodně za celo-evropských průměrem (11kg/os/rok) na tož pak třeba za Japonskem (70kg/os/rok).

Jakou rybu bychom si tedy měli koupit? Nejlépe mořskou a z volného lovu, nikoli farmy.

Dnes existují firmy, které jsou schopny Vám do druhého dne dovézt čerstvé chlazené ryby na místo určení, taktéž většina rybářství nabízí prodej ryb přímo na svých sádkách, i farmářské trhy mají v nabídce čerstvé ryby nebo výrobky z nich, ale i tak většinu poptávky pokrývají řetězce.

Ryby ať už mořské nebo sladkovodní v obchodech můžeme potkat jako čerstvé, chlazené, mražené nebo opracované (file), případně v podobě konzerv, salátů nebo tzv surimi – což je imitace krabího masa. Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovávají čerstvé po dobu 5-7 dní, kuchané až 14. Nicméně vzhledem k rychlé zkáze rybího masa byste měli kupovat chlazené ryby co nejčerstvější. Pomoc vám může vhled ryby - má jasné, čiré, vypuklé oči, červená žábra, její povrch je lesklý, vlhký a kryt slizem, při tlaku prstem na masitou část se vytvořený důlek po chvíli vyrovná, hlavně čerstvá ryba je cítit pouze rybinou, nikoli zatuchle. U mražené ryby bychom měli koukat na množství ledu v obale – jednak může značit opakované rozmražení anebo větší množství tzv. přídatné vody.

Co tedy všechno můžeme najít u označení ryb? Vzhledem k tomu, že se jedná o živočišný výrobek, tak tzv. „ovál“, kde první zkratka je země, kde došlo ke konečnému zpracování a dolní stát, z něhož ryby pochází. Dále musí být uvedeno, zda se jedná o rybu z volného lovu (zde bývá označena i oblast, kde se loví) – „uloveno v moři/sladkých vodách“ nebo zda pochází z farmy – „pochází z chovu“., datum spotřeby, adresa výrobce nebo dovozce, název ryby a způsob zpracování. Rozdíl např. v obsahu prospěšných omega 3 mastných kyselin u farmovaných a volně lovených lososů můžete najít v článku D testu

Uvádět složení se u čerstvých nebo zchlazených ryb nemusí, protože zde se žádné přídatné látky (E) použít ani nesmí. U mražených už tomu tak není, zde se k udržení „čerstvého vzhledu“ používá tzv. glazování – až do 10% hmotnosti výrobku se nastříkne vodou. Kombinací tohoto. „glazování“ a „křehčení“ tak některé zamrazené ryby obsahují i více než 50 % vody. K takovému zpracování se používají i polyfosfáty, které pak vodu vážou v rybím mase. Nicméně při užití více jak 5% vody musí být tato skutečnost uvedena na obale.

Další údaje, které můžeme (není povinnost uvádět) jsou o způsobu uchování hned po ulovení. Zde rozeznáváme kategorie – Seafrosen -zpracována a zmražena hned na lodi, doublefrosen - neopracované zamraženy na lodi, na pevnině rozmraženy-opracovány a znovu zmraženy, landfrzen-na lodi uloženy na ledu, na pevnině opracovány a zmraženy. Nejlepší jsou samozřejmě seafrosen, u doublefrosen se nejčastěji setkáváme s výše uvedeným glazováním.

Takže co závěrem? Kupujte ryby co nejčerstvější z volného lovu, pokud kupujete mraženou, kontrolujte, zda není ve výrobku přidaná voda a hledejte označení seafrosen, tím se totiž výrobci rádi chlubí.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?