Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Světový den Malbecu

Publikováno: 17.04.2017     Autor: Zdravá potravina

Argentinská asociace vinařů se na počest nejslavnější odrůdy své země rozhodla ustavit 17. duben jako Světový den odrůdy Malbec.


Malbec uznávaný evropskými znalci, zvláště anglickými a francouzskými, je odrůda známá a oceňovaná. Pochází původně z Bordeaux, kde však byla později nahrazena Merlotem. V domácím jihozápadním regionu se nazývá Cot a je základní odrůdou AOC Cahors. 

Novým domovem Malbecu stala Argentina, kde se tato odrůda stala vlajkovou lodí spolu s vínem, tangem, hovězím masem na steaky a fotbalem.  Jako oslavu svých vín a zároveň podporu jejich prodejů vyhlásila organizace „Wines of Argentina“ Mezinárodní den Malbecu. Přestože se Malbec postupem času rozšířil do dalších vinařských zemí světa, je dnes v podstatě synonymem pro argentinské víno. Oslava a prezentace nejznámnějšího argentinského vína bude probíhat v mnoha zemích a městech světa.

Proč 17. dubna?

17. Dubna 1853 byl v Mendoze podán návrh zákona ustavující statek a vinařskou školu Quinta Normal de Mendoza, na které začal působit francouzský agronom Michel Aimé Pouget, který z Francie přivezl odrůdy Cabernet sauvignon, Pinot noir a právě Malbec.

Kde nyní můžete na Malbec narazit?

V Argentině (25 000 hektarů), v sousední Chile (6 000 hektarů), mateřské Francii (oblasti Jihozápad a Bordeaux, 5 500 hektarů) a Itálii. Významnější výsadba je v USA, něco málo přes 1000 hektarů pak v Austrálii. V omezené míře jej najdeme také v Jižní Africe, Kanadě, Novém Zelandu, Mexiku a Bolívii. Už v 16. století si tmavé víno odrůdy Malbec oblíbili Angličané a nazývali ho „black wine of France“. Dostalo se dokonce i do Shakespearovy hry Veselé paničky Windsorské, kde je oblíbeným nápojem Falstaffa. Nechal si ho dovážet i ruský car Petr Veliký, který toto víno nazýval podle místa jeho domoviny „Kagorskoje“.

 

Zdroj:vino.tk – zpravodajství ze světa vína

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?