Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Změřeno na "sladké" 1

Publikováno: 17.01.2017     Autor: Zdravá potravina

Cukr, stejně jako třeba tuky, už nedělíme jen podle chemického složení, ale i podle výskytu v potravinách. Rozlišujeme tzv. přirozeně se vyskytující, přidaný, případně skrytý (taktéž přidaný).


Jaký cukr v potravinách najdeme?

Přirozeně se vyskytující je cukr (fruktóza, glukóza, laktóza…) přirozeně se vyskytující v ovoci (hruška, hroznové víno), zelenině (hrášek, mrkev), mléce, ale třeba i v obilovinách nebo bramborách a s výškou a délkou tepelné úpravy se jeho obsah i zvyšuje. Zde se „můžeme bránit“ pouze tím, že si potraviny s přirozeně nižším obsahem cukru.  Výhodou tohoto „cukru“ je, že je v potravině vždy spolu s vlákninou a dalšími výživově hodnotnými látkami a není tedy jen „prázdnými“ kaloriemi, přinášející našemu tělu „jen“ energii.

Volný cukr je obecně chápán jako cukr zjevný, který je vědomě používán (např. ke slazení). Volné cukry zahrnují i cukry, které se přirozeně vyskytují v medu, sirupech, ovocných šťávách a ovocných koncentrátech, ale nezahrnují cukry nalezené v nerafinovaných potravinách, jako je například nebo ovoce.

Skrytý cukr se do potravin přidává záměrně, nejen za účelem sladivosti, ale také jako konzervační činidlo nebo pojivo.  Mezi nejčastější potraviny obsahující skrytý cukr se řadí například výrobky určené dětem - snídaňové cereálie, cereální tyčinky a sušenky, dětské ovocné nápoje s již vysokým podílem přírodní složky a tedy i přirozeně se vyskytujících cukrů atd.  Dále se přidává do kečupů, ale třeba i do potraviny s nízkým obsahem tuku nebo tzv. „dietní“ potraviny obsahují další cukr, pro zlepšení jejich chuti, přidání objemu nebo vylepšení konzistence výrobku, kde je cukrem (sacharidy) nahrazován tuk. Je potřeba dávat pozor i na instantní polévky, omáčky a jiná ochucovadla, ochucené mléčné výrobky – mléka, jogurty, jogurtová mléka, tvarohy, smetanové krémy. Skupinou výrobků, kde by spotřebitel na první pohled cukr nečekal, jsou masné výrobky (šunky, klobásy, salám chorizo).

Bohužel velmi vysoký obsah cukru je v limonádách, kolových nápojích, ovocných šťávách, džusech a některých alkoholických nápojích (aperitivy, vaječný likér, sladké destiláty, míchané koktejly). 

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?