Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kváskový chléb žitný
Autor: Milada
Datum přidání 10.10.2013
Druh receptu Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
900 min
Doba vaření: 40 min
Počet porcí: 15 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • kvásek
  • 300 g žitné mouky
  • 300 g špaldové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky (může být i kombinace s ječnou apod.)
  • asi 400 ml vody (dle potřeby)
  • 1 lžička soli
  • kmín, fenykl, slunečnice, dýňové semínko (dle vlastního uvážení a chuti)

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 4,96 g 35,52 g 2,49 g 778,63 kJ (186 kcal)
celkově 74,43 g 532,73 g 37,42 g 11 679,50 kJ (2789 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejprve si zaděláme kvásek. Buď z koupeného kvásku, anebo z trochy střídky chleba namočeného do asi 150 ml vody. Necháme půl dne při pokojové teplotě a následně uchováváme v ledničce. Nepřikrýváme, aby mohly unikat vzniklé plyny.

Vlastní výroba chleba: Večer smícháme 100 g žitné mouky + kvásek z ledničky + trochu vlažné vody a rozmícháme na řidší těsto. Dáme do trouby na 30 stupňů, po zahřátí vypneme troubu. Necháme takto do rána. Pak přidáme 200 g žitné mouky, vlažnou vodu - těsto má být o něco hustší, než večer. Opět dáme do trouby na 30 stupňů, nahřejeme a troubu vypneme. Asi po třech hodinách si odebereme cca 4 lžíce těsta do skleničky, trochu zalijeme vodou, dáme opět do ledničky a tím si připravíme kvásek na příští výrobu chleba. Potom do zbylého těsta přidáme špaldovou a celozrnnou mouku, sůl, koření, semínka apod. S vodou již opatrně - většinou postačí voda, co už těsto obsahuje. Vypracujeme těsto - buď v hnětači, nebo ručním šlehačem, a to nejméně 10 minut. Těsto by nemělo být ani moc tuhé, ale nemělo by se lepit. Hotové těsto dáme do formy (vyloženou pečícím papírem) a necháme 3-5 hodin (dle potřeby a našeho času) nakynout. Pečeme nejprve při 200 stupních, asi po 15 minutách stáhneme na 180 stupňů. Po dalších 10 - 15 minutách vypneme vrchní stranu trouby úplně. Po celou dobu pečení dáváme do trouby hrnek s vodou, aby chleba neztvrdl.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…

Další zajímavé recepty