Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Zesíťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Díky jeho odolnosti proti zmrazení a rozmrazení se používá v různých zeleninových a ovocných protlacích či v některých tvarohových krémech.

Výroba

Výroba probíhá užitím fosfrečnanů sodíku, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce. Celkový rozsah modifikace je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4% fosforu.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.

Doplňující informace

Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). Až na výjimky je v ČR (celé EU) používání zesíťovaného fosfátu škrobu v nezbytném množství povoleno. V USA taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?