Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E150c - Amoniakový karamel

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Alergen

Zdroje informací

European Food Safety Authority (EFSA) [ web ]

Caramel color - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu.

Použití

Tyto látky jsou nejpoužívanější barviva (cca 98% z celého objemu barviv) v potravinách. Používá se k barvení cola nápojů, čokolád, džemů, bonbónů, sirupů, cukrovinek, sójové omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, jako přísada v některých pekařských výrobcích, celozrnném pečivu, sušenkách, instantních polévkách. Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata.

Výroba

Vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů) se současným přidáváním velmi malých množství alkálií nebo minerálních kyselin.

Nežádoucí účinky

Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrářský karamel nebo pivovarský karamel mohou obsahovat amoniakové nebo sulfitové sloučeniny (polycyklické aromatické uhlovodíky). Přestože na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu.

Doplňující informace

Na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu.  Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řidká stolice a zvýšená střevní činnost. Organizace CSPI (Censter for Science in the Public Interest) v roce 2011 zveřejnila výsledky jejich zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. FDA (Food and Drugs Administration) i EFSA (European Food ans Safety Administration) však tyto prohlášení nepřijímají a i nadále považují karamely za bezpečnou přísadu při použití v potravinách a nápojích. Přijatelná denní dávka (ADI) a maximální úroveň látky v potravinách/nápojích: ADI 0 - 200 mg na 1kg tělesné váhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.

Francouzi mají Beaujolais nouveau, my máme Svatomartinské

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete…