Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E170 - Uhličitany vápenaté

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

E170 se dále dělí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogenuhličitan vápenatý

Použití

Získává se z přírodních nerostů. Při jeho výrobě musejí být provedeny analýzy na obsah těžkých kovů (olovo, rtuť, kadmium).

Výroba

Vedle chemického názvu uhličitanu vápenatého se používá známé pojmenování křída. Jedná se o látku, která je bez chuti a zápachu. Vyskytuje se ve formě prášku a přirozeně se nachází v různých nerostech jako jsou vápenec, mramor, aragonit či v korálech. Řadí se mezi barviva, regulátory pH, protispékavé látky, plnidla, nosiče a mezi pomocné látky ke zvlhčování.

Nežádoucí účinky

Používá se jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor ve víně, zmrzlinách, sirupech, cukroví či prášcích do pečiva. Slouží jako protihrudkující látka v solích, jako plnidlo žvýkaček, jako leštidlo v zubních pastách, jako nosič v různých bělidlech nebo jako stabilizátor kandovaného ovoce. V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.

Doplňující informace

Při běžném množství nejsou pozorovány nežádoucí účinky. Provedené studie na lidech dokázaly zvýšený objem vápníku v krvi, výskyt projevů nevolností, slabosti a závratí při přijímané dávce 145x vyšší než je dávka doporučená. Při nadměrné konzumaci může způsobit např. nadýmání a zácpu. Snižuje pálení žáhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?