Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E172 - Oxidy a hydroxidy železa

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

E172 - UK food guide [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o celou řadu přírodních či syntetických barviv. Mohou mít barvu od červeno-hnědé přes černo-oranžovou až po žlutou. Nejsou rozpustné ve vodě. Dělí se do podskupin:

Použití

Používají se zejména k barveni vaječných skořápek, paštik, rybích výrobků jako jsou krevetové a lososové pasty nebo ve zvířecích krmivech. Dále např. v kosmetice - make-upech nebo v pudrech na obličej.

Výroba

Vzhledem k finanční náročnosti výroby z přírodních materiálů se tato barviva získávají zcela synteticky z železného prášku. Výroba probíhá smícháním síranu železitého a zásady a následně proběhne oxidace za přítomnosti horkého vzduchu.

Nežádoucí účinky

Není známa žádná informace o toxicitě tohoto barviva. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) však není doporučeno překračovat hodnotu přijatelné denní dávky (ADI) 0-0,5 mg na 1 kg tělesné váhy. Železo je potenciálně toxická látka, v těle se však v této formě nevstřebává. Při velkém přijatém množství však může silně zatížit trávicí trakt. Citlivým osobám může způsobit vyrážku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jejich použití kromě dětské výživy povolené. V USA je považováno za bezpečnou látku a také se smí používat (GRAS látka). V Austrálii je látka zakázána.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?