Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E211 - Benzoan sodný

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Sodium benzoate, Wikipedia [ web ]

Benzoic acid and sodium benzoate, Inchem [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové ( benzenkarboxylové ). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.

Použití

Benzoát sodný je nejvíce používán jako konzervant, najdeme jej často v nealkoholických nápojích, okurkách ve sklenici, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s touto látkou setkat také v kosmetice, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých kréméch s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do proti-mrznoucích směsí v autě.

Výroba

Pro komerční účely se benzoát sodný vyrábí chemický procesem - neutralizací kyseliny benzoové ( ta se vyrábí oxidací toluenu ) hydroxidem sodným. V roce 1997 byla celosvětová produkce odhadována na 60 000 tun, největšími výrobci je pak Holandsko, Estonsko, USA a Čína.

Nežádoucí účinky

V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným a benzoanem sodným se může tvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces můžou urychlit podmínky skladování potravin jako teplo a světlo. Existuje silné podezření na způsobování dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem, aj. Dle některých zdrojů může benzoan poškozovat strukturu DNA a tím tak vyvolávat některé dědičné choroby ( např. Parkinsonova choroba )

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky omezeno na nezbytně nutné množství do vybraných druhů potravin. V USA je tato látka také povolena, označena jako GRAS. V závislosti na podezřeních z nežádoucích účinků Coca-Cola oznámila, že nebude ve svých výrobcích benzoan sodný používat.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.

Francouzi mají Beaujolais nouveau, my máme Svatomartinské

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete…