Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E211 - Benzoan sodný

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Sodium benzoate, Wikipedia [ web ]

Benzoic acid and sodium benzoate, Inchem [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové ( benzenkarboxylové ). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.

Použití

Benzoát sodný je nejvíce používán jako konzervant, najdeme jej často v nealkoholických nápojích, okurkách ve sklenici, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s touto látkou setkat také v kosmetice, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých kréméch s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do proti-mrznoucích směsí v autě.

Výroba

Pro komerční účely se benzoát sodný vyrábí chemický procesem - neutralizací kyseliny benzoové ( ta se vyrábí oxidací toluenu ) hydroxidem sodným. V roce 1997 byla celosvětová produkce odhadována na 60 000 tun, největšími výrobci je pak Holandsko, Estonsko, USA a Čína.

Nežádoucí účinky

V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným a benzoanem sodným se může tvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces můžou urychlit podmínky skladování potravin jako teplo a světlo. Existuje silné podezření na způsobování dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem, aj. Dle některých zdrojů může benzoan poškozovat strukturu DNA a tím tak vyvolávat některé dědičné choroby ( např. Parkinsonova choroba )

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky omezeno na nezbytně nutné množství do vybraných druhů potravin. V USA je tato látka také povolena, označena jako GRAS. V závislosti na podezřeních z nežádoucích účinků Coca-Cola oznámila, že nebude ve svých výrobcích benzoan sodný používat.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?