Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o sodnou sůl ethylparabenu, tudíž pro ni platí stejné informace, které platí pro ethylparaben. Používá se jako konzervant působící proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách i v kosmetickém průmyslu.

Použití

Používá se jako přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje,vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky, ale u citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit svědění, otoky, kopřivku, astma. Ethylparaben má lokální anestetické účinky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky omezeno (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla), v USA a v Austrálii je látka zakázána.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?