Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o konzervant, zpevňující látku, má účinky proti hnědnutí potravin. Má formu bílého krystalického prášku, svou vůní připomíná oxid siřičitý. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.

Použití

Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.

Výroba

Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého), vznikají soli - siřičitany.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Doplňující informace

Hydrogensiřičitan vápenatý se smí v ČR (celé EU) používat jako přísada do omezeného spektra potravin. Látka není povolena v USA ani v Austrálii.


Nejnovější články

Potraviny na bezlepkovém trhu

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké…

Co nám minulý rok dal či vzal?

Malé ohlédnutí za rokem minulým…

I na Silvestra s FÉR potravinou!

Klobásy, sýry nebo brambůrky. Ty na silvestrovskou oslavu prostě patří. Vyberte…