Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E232 - Orthofenylfenolát sodný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

2-fenylfenol - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku, která se používá ke konzervování zejména citrusových plodů. Má bílou nebo žlutou barvu, vyskytuje se ve krystalické pevné látky.

Použití

Používá se zejména v zemědělství - při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. rajčat, brambor, citrusových plodů, hrušek, švestek, broskví, apod.). Ve formě dezinfekčních přípravků se používá pro dezinfekci v domácnosti, nemocnicích, potravinářských provozech a i na jiných místech. Lze ho aplikovat na tkaniny i jiné materiály. Dále má využití v gumárenském průmyslu, v laboratořích, při výrobě jiných fungicidů, barviv a jiných chemikálií.

Výroba

Orthofenylfenol, ze kterého se sůl vyrábí se získává synteticky z uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Kontakt látky s očima může způsobit podráždění. U některých osob může látka dráždit kůži. Skupina pro podporu hyperaktivních dětí doporučuje vyloučit z dětské výživy. Studiemi na zvířatech byla zjištěna řada negativních účinků - problémy s ledvinami, výskyt zhoubných i nezhoubných nádorů, teratogenní a reprodukční problémy. Podle organizace IARC je látka prokázaný zvířecí karcinogen. Látku je možné považovat za bezpečnou v případě, že se vyhneme konzumaci kůr citrusových plodů.

Doplňující informace

Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.


Nejnovější články

Potraviny na bezlepkovém trhu

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké…

Co nám minulý rok dal či vzal?

Malé ohlédnutí za rokem minulým…

I na Silvestra s FÉR potravinou!

Klobásy, sýry nebo brambůrky. Ty na silvestrovskou oslavu prostě patří. Vyberte…