Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E240 - Formaldehyd

Skóre škodlivosti: 6

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Nebezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o bezbarvý plyn, který se používá zejména ve formě vodného roztoku - formalínu. Má uplatnění jako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpěňovač, konzervant.

Použití

Nachází uplatnění v průmyslu při výrobě lepidel, dezinfekčních prostředků, fungicidů. U potravin se používá ve výrobním procesu jako protipěnící přísada - např. u sýrů, želé, marmelád, pekařských výrobků, cukrovinek, mléčných výrobků. Dále se používá při výrobě šamponů, pěn do koupele, krémů, laků na nehty, apod.

Výroba

Vyrábí se oxidací methylalkoholu.

Nežádoucí účinky

Již malé množství látky (cca 30 gramů) způsobí, do dvou hodin po požití, smrt. Vdechováním prokazatelně způsobuje zhoubné nádory, krvácení nosohltanu a jedná se tedy o karcinogen. Stykem s kůží dojde k nežádoucí reakci. Způsobuje rakovinu plic u zvířat (krys) a další řadu škodlivých účinků. Probíhají diskuze a studie, které se snaží objasnit, zda je pro člověka škodlivé požívání masa zvířat, která jsou živena krmivem ošetřeným formaldehydem. Výzkumníci univerzity v Miláně zjistili, že konzumací sýra Grana Padano, který se vyrábí za použití formaldehydu, nevzniká zdravotní riziko.

Doplňující informace

Látka není povolena jako přídatná látka do potravin v ČR (celé EU) ani v USA. Do lidského těla se však může dostat konzumací potravin s obsahem látky hexamethylentetraamin (E239), který se na formaldehyd rozkládá.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?