Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E240 - Formaldehyd

Skóre škodlivosti: 6

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Nebezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o bezbarvý plyn, který se používá zejména ve formě vodného roztoku - formalínu. Má uplatnění jako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpěňovač, konzervant.

Použití

Nachází uplatnění v průmyslu při výrobě lepidel, dezinfekčních prostředků, fungicidů. U potravin se používá ve výrobním procesu jako protipěnící přísada - např. u sýrů, želé, marmelád, pekařských výrobků, cukrovinek, mléčných výrobků. Dále se používá při výrobě šamponů, pěn do koupele, krémů, laků na nehty, apod.

Výroba

Vyrábí se oxidací methylalkoholu.

Nežádoucí účinky

Již malé množství látky (cca 30 gramů) způsobí, do dvou hodin po požití, smrt. Vdechováním prokazatelně způsobuje zhoubné nádory, krvácení nosohltanu a jedná se tedy o karcinogen. Stykem s kůží dojde k nežádoucí reakci. Způsobuje rakovinu plic u zvířat (krys) a další řadu škodlivých účinků. Probíhají diskuze a studie, které se snaží objasnit, zda je pro člověka škodlivé požívání masa zvířat, která jsou živena krmivem ošetřeným formaldehydem. Výzkumníci univerzity v Miláně zjistili, že konzumací sýra Grana Padano, který se vyrábí za použití formaldehydu, nevzniká zdravotní riziko.

Doplňující informace

Látka není povolena jako přídatná látka do potravin v ČR (celé EU) ani v USA. Do lidského těla se však může dostat konzumací potravin s obsahem látky hexamethylentetraamin (E239), který se na formaldehyd rozkládá.


Nejnovější články

Potraviny na bezlepkovém trhu

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké…

Co nám minulý rok dal či vzal?

Malé ohlédnutí za rokem minulým…

I na Silvestra s FÉR potravinou!

Klobásy, sýry nebo brambůrky. Ty na silvestrovskou oslavu prostě patří. Vyberte…