Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E260 - Kyselina octová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Bezpečné

Zdroje informací

Acetic acid - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Karboxylová kyselina, která se běžně vyskytuje v přírodě, například v jablkách, sýrech, kakau, vinných hroznech, odstředěném mléku, pomerančích, broskvích nebo jahodách. V přírodě může tvořit až 16% podíl v přirozeném octu, který vzniká kvašením alkoholických tekutin. Jde o viskózní, bezbarvou a ve vodě rozpustnou kapalinu ostrého zápachu se silnými antimikrobiálními účinky.

Použití

Využívá se především jako tradiční prostředek k okyselování a dochucování různých pokrmů (ocet), ale také jako konzervant zabraňující růstu bakterií a kvasinek. Její vlastnosti z ní rovněž činí dobré rozpouštědlo (zejména barviv, gum, pryskyřic a éterických olejů) a látku využívanou k úpravě pH. V potravinách se vyskytuje zejména v nakládané zelenině a houbách, v salátových zálivkách, majonézách, omáčkách, čalamádách, marinádách, kečupech a pekařských výrobcích.

Výroba

Pro potravinářské účely se připravuje z lihu, moštů či ovocných vín a nejčastěji jde o její 5% vodní roztok známý jako ocet, jenž nachází široké využití v potravinářském průmyslu. Vyrábí se několika způsoby - karbonylací methanolu, oxidací acetaldehydu nebo ethylenu či přírodní fermentací.

Nežádoucí účinky

Přijímána v potravinách je tato látka lidskému zdraví bezpečná, nicméně ve vyšších množstvích může mít některé nežádoucí účinky, například poškození sliznic zažívacího ústrojí, krvácení nebo tvorbu vředů. I slabší než 5% roztok této látky může dráždit či svědit pokožku.

Doplňující informace

Z kyseliny octové se vyrábí další potravinové přísady, například emulgátor E472c. V ČR (celé EU) povoleno v nezbytném množství. V USA povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?