Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E282 - Propionan vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Calcium propanoate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Krystalická pevná látka, slabě zapáchající po kyselině propionové. Její krystalky jsou dobře rozpustné ve vodě. Má funkci konzervantu, který zabraňuje nitkování chleba a pečiva.

Použití

Propionan vápenatý je konzervant, který brání v růstu plísním a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, sladkých náplní, džemů a želatin. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky.

Výroba

Získává se přidáním vápna do kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených substancích, jako je pivo nebo víno.

Nežádoucí účinky

Z hlediska nežádoucích účinků propionanu vápenatého lze říci, že vykazuje stejné charakteristiky jako jiný derivát kyseliny propionové – propionan sodný (E281). Přecitlivělé osoby mohou pociťovat bolesti hlavy, břicha, podrážděnost. Za běžných podmínek se však jedná o látku, která je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Tato látka přirozeně vzniká při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí. Využívá se jí v zemědělství jako doplňku stravy a k prevenci onemocnění zvaného mléčná horečka.  Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky (platí pro celou EU). V USA povoleno. 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?