Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E284 - Kyselina boritá

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Anorganická látka vyskytující se v podobě bezbarvých krystalků nebo jako bílý prášek rozpustný ve vodě. Jedná se o konzervant s nižší účinností. Má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti.

Použití

Kyselinu boritou lze využít ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb, ale v ČR (celé EU) je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru. Je to z toho důvodu, že není přesně stanoveno, od jakých množství může být nebezpečná pro lidský organismus. Její antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti z ní činí prostředek vhodný například k ošetřování citrusových plodů.  S jejím 2 až 3% roztokem se také lze setkat v očním lékařství pod názvem borová voda. Další využití má např. v dětských pudrech, mýdlech, oční krémy, ústní vody a v další kosmetice.

Výroba

Připravuje se z minerálu boraxu a anorganických kyselin, např. kyseliny chlorovodíkové.

Nežádoucí účinky

Tato látka může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Kosmetické přípravky s jejím obsahem by neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Kyselina boritá funguje jako odtučňovací prostředek, avšak takto může zásadně pozměnit organismus. I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. Časté podávání vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány případy otravy po jejím požití.

Doplňující informace

Z důvodu projevů nežádoucích účinků nebyla dříve kyselina boritá v ČR jako přídatná látka povolena, nyní je možné ji přidávat do kaviáru (Jeseteří jikry) - platí pro celou EU. V USA kyselina boritá povolena je, ale pouze jako nepřímá potravinářská přísada do lubrikantů a kosmetických přípravků: mýdel určených k mytí mastné pokožky, solí do koupele nebo přípravků pro hygienu nohou.Kyselina boritá odpuzuje hmyz, jako jsou mravenci, švábi a podobně, likviduje plevel a nachází využití při impregnaci dřeva proti plísním nebo jako součást pyrotechnických směsí. Z dalších uplatnění této látky lze jmenovat vyztužování knotů svíček nebo mořidlo textilních materiálů. 


Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?