Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E296 - Kyselina jablečná

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Zdroje informací

E296, Wikipedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o karboxylovou kyselinu, se silnou kyselou chutí. Dobře se rozpouští ve vodě, v pevném skupenství je v podobě bílého prášku. Kyselina jablečná má 2 varianty - kyselina L-jablečná (levotočivá, označována + pozitivní) a kyselina D-jablečná (pravotočivá, označována - negativní). Varianta L se přirozeně vyskytuje v přírodě, nejvíce v nezralém ovoci, zelených jablkách, višních, hroznech, meruňkách, hruškách, apod. Varianta D se připravuje synteticky.

Použití

Kyselina jablečná se přirozeně vyskytuje i v lidském těle, v podobě svého anionu, nazývaným malát. Ten je meziproduktem v citrátovém cyklu ( = Krebsův cyklus ).

Výroba

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky kyseliny jablečné a proto je tato látka považována za bezpečnou. V případě konzumace kyseliny jablečné v koncentrované podobě jako doplňku stravy, jsou známy případy vyvolání alergických reakcích, např. zhoršené dýchání, vyrážka, svědění, apod. Stejné příznaky mohou nastat i při aplikaci jako krému na kůži, kde může dráždit pokožku. Jako přídatná látka se ale do potravin přidává v zanedbatelném množství a tyto alergické reakce nehrozí.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Neplýtvejme potravinami !

V Evropě skončí každý rok 90 milionů tun potravin na skládkách. Nejvíce se…

Potraviny na bezlepkovém trhu

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké…

Co nám minulý rok dal či vzal?

Malé ohlédnutí za rokem minulým…