Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Tato látka je velmi účinným antioxidantem, který byl dlouhou dobu tlačen výrobci potravin k jeho schválení. Obsahuje ropné deriváty butanu. Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s látkami BHA nebo BHT. Látka se velmi rychle slučuje s kyslíkem a získává na vzduchu hnědou barvu. Zabraňuje žluknutí tuků. Konzervant proti některým bakteriím a plísním.

Použití

Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky a pod.

Výroba

Látka je vyráběna chemickou cestou.

Nežádoucí účinky

Po požití již 1 gramu látky se mohou objevit nevolnosti, zvracení, zvuky v uších, delirium, dušení. Při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci. U průmyslových pracovníků, kteří byli vystaveni výparům této látky, se projevilo zakalení očních čoček. Může zvyšovat účinnost karcinogenů. Je spojován s rakovinou močového měchýře. Literatura dokonce uvádí případy smrti po požití dávky 5 gramů.

Doplňující informace

Americká organizace FDA (Food and drugs administration) oznámila, že látka TBHQ nesmí přesáhnout 0,02% obsahu tuků v potravině. V ČR (celé EU) je povolen jako přídatná látka. V USA je povolen. V současnosti nelze jít nad rámec EU legislativy – protože je toto E na tzv. „pozitivním“ listu aditiv  v rozmezí daných limitů a typů potravin pro EU, musí být povoleno ve všech členských státech EU.  


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Proč Empower Supplements? Protože jsme víc než BIO

Empower Supplements za svými BIO produkty opravdu stojí! Nechává je testovat…

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.