Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E338 - Kyselina fosforečná

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina fosforečná se vyskytuje jako kapalina, která je bezbarvá a bez zápachu. Pevná krystalická struktura je velmi nestabilní. Využívá se hojně v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení colových nápojů. Je to nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látka.

Použití

Kyselina fosforečná se díky své okyselující a štiplavé chuti uplatňuje především pro výrobu nápojů typu cola a dalších nealkoholických nápojů, ale také do želé, mražených mléčných výrobků, sladkostí, pekařských výrobků nebo v pivovarnictví. Má však řadu jiných vlastností např. jako zdroj fosforu, zvyšování účinku antioxidantů v rostlinných tucích nebo odstraňování nežádoucích účinků kovů. Využívá se tedy i pro výrobu sýrů a tuků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí reakcí oxidu fosforečného s vodou.

Nežádoucí účinky

V nízkých dávkách je bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Fosfor je velmi důležitý minerální prvek v našem těle, který se podílí na stavbě zubů a kostí. Při jeho nadbytku se z těla vylučuje ve formě fosforečnanu vápenatého. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, je nuceno čerpat z kostí. Je tedy nutné, aby hladina fosforu a vápníku byla v těle rovna poměru 1:2, jinak může dojít k náchylnosti kostí ke zlomeninám nebo k ostreoropóze.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití kyseliny fosforečné povoleno v nezbytném množství v potravinách a pro úpravu pH při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.

Francouzi mají Beaujolais nouveau, my máme Svatomartinské

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete…