Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E523 - Síran amonnohlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Síran hlinito - draselný slouží k regulaci kyselosti, ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, přidává se do prášku na pečení. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Najdeme jen v prášku do pečiva, kde plní kypřící funkci. Upravuje pH.

Výroba

Síran hlinito - sodný lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

Kód CAS: 7784-26-1. V ČR, v Evropské unii a v USA je jeho použití povoleno.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?