Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E574 - Kyselina glukonová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Bezpečné

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E574 : Gluconic acid [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o cukernou kyselinu – velmi často je obsažena v potravinách přírodní cestou – vzniká přeměnou cukrů. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o bílé krystalky nebo krystalický prášek sladké chuti s mírně kyselou pachutí, většinou bez výraznějšího aroma.

Použití

Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů). Najdeme jej ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vzniká přirozenou cestou – kvašením tzv. fermentací cukru dextróza. 

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.  Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA se jedná o látku povolenou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?