Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E576 - Glukonan sodný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E576 : Sodium gluconate [ web ]

Charakteristika

Jedná se o sodnou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o příjemně vonící hmotu, která má zrnitý až jemný krystalický charakter. Barva je bílá až světle hnědá.

Použití

Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací sodnou zásadou.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (například dětská výživa). V USA se jedná o látku povolenou, naopak je tomu v Austrálii.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?