Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E640 - Glycin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ

Zdroje informací

Glycine - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Glycin je nejjednodušší aminokyselina. V přírodě se nachází v mnoha rostlinných i živočišných bílkovinách. Nejvíce je obsažen v kolagenu a elastinu. Glycin je neesenciální aminokyselina, vzhledem bílá krystalická látka. Má sladkou chuť.

Použití

V potravinářském průmyslu má glycin široké využití: používá se jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Pro svou sladkou chuť je glycin používán k maskování pachuti sacharinu a aspartamu. Využívá se také pro své želírovací schopnosti. Používá se při zdobení cukrovinek a v čokoládě a jako přísada v alkoholických nápojích. Je to antioxidant s využitím jako přísada proti žluknutí tuků a olejů. Spolu s kyselinou askorbovou urychluje glycin uzení bez použití dusitanů. Glycin obsahují i proteinové nápoje a doplňky stravy. Jako pufr působí proti překyselení žaludku. Je znám také jako příměs do krmiv pro domácí a hospodářská zvířata.

Výroba

Glycin se vyrábí z cukrové třtiny nebo ze želatiny. Může se vyrábět také synteticky - pro technické a průmyslové účely.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky glycinu jako potravinové přísady nejsou známy. Některé zdroje uvádějí mírnou toxicitu při požití vysokých dávek, projevující se jako vyčerpání organizmu. Glycin je inhibiční neuropřenašeč v centrální nervové soustavě: vysoké dávky podávané dlouhodobě pokusným zvířatům vedly k smrti poškozením nervové soustavy.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se glycin smí používat v nezbytném množství ve všech potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?