Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E929 - Peroxid acetonu

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Látka má ostrý štiplavý zápach, který je podobný peroxidu vodíku. Dále má bělicí účinky a urychluje zrání mouky. Jedná se o silnou oxidační přísadu.

Použití

V některých zemích je schválen pro použití v mouce a těstech. 

Výroba

Přidáním sloučeniny kyslíku do acetonu.

Nežádoucí účinky

Při pečení zcela zreaguje s těstem a nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek. Může však zasáhnout a dráždit pokožku a oči. Americkou organizací FDA jsou prováděny výzkumy na teratogenní, mutagenní, reprodukční nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Na internetu koluje řada návodů, jak z této látky vytvořit účinnou bombu. V ČR (celé EU) není její používání k potravinářským účelům povoleno. V USA je látka povolena a má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?