Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E956 - Alitam

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o umělé sladidlo 2000 krát sladší než stolní cukr. Strukturou je podobný aspartamu, je však sladší a má vyšší stabilitu. Je velmi dobře rozpustný ve vodě, stabilní při vyšších teplotách a nezanechává žádnou nežádoucí pachuť. Použití je povoleno jen v množství 40 - 300 mg/kg.

Výroba

Vyrábí se ze dvou aminokyselin - kyseliny L-asparágové a D-alaninu.

Použití

Používá se v široké škále potravin, jako jsou pekařské výrobky, ochucené nápoje, mléčné nápoje, mléčné dezerty, krémy, stolní sladidla, syrupy, zmrzliny, džemy, želé, moučné produkty (těstoviny), sladké omáčky, pomazánky, sladkosti a některé dietní potraviny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Jedná se o poměrně novou látku, proto je Alitam vystaven dalšímu zkoumání s ohledem na lidské zdraví.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka je 0 - 1 mg/kg tělesné váhy. V ČR ani v EU není zatím povoleno použití látky do potravin.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?