Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Za poslední rok se už tolik neplýtváme!

Publikováno: 17.10.2021     Autor: Daniel Kalmus

Plýtvání potravinami - poslední rok přinesl výrazné zlepšení. Vyplývá ze šetření, které probíhalo v Brně.


O tom, jak moc se plýtvá potravinami, jaké jsou programy a iniciativy snažící se to trochu omezit, jsme již psali. Zda a jaký to má efekt se pokusili zjistit v Brně.

Odborníci z Mendelovy univerzity měřili již druhým rokem ve vybraných městských částech Brna množství potravin vyhozených do komunálního odpadu. Jaké jsou výsledky?

Obyvatelé brněnských sídlišť vyhodili do popelnic v loňském roce téměř o 27 % méně potravinového odpadu než v roce předchozím. Průměrný obyvatel Brna pak o 11 % méně. Odborníci z Mendelovy univerzity udělali rozbor komunálního odpadu z běžných “černých” popelnic celkem z 900 domácností v Brně, z toho 300 ze sídlištní zástavby, 300 z vilové a 300 z venkovské zástavby. Projekt, který financuje Technologická agentura ČR, však nemá za cíl pouze zjistit, kolik potravin se reálně vyplýtvá, vědci chtějí i změnit chování lidí.

Chování domácností se vědci snažili změnit pomocí různých intervencí a podle dostupných dat se to podařilo. „V tomto je projekt unikátní, neboť v takovém rozsahu zatím podobný experiment nebyl realizován nejen v České republice, ale zřejmě ani jinde na světě," uvedla vedoucí projektu Lea Kubíčková z Provozně ekonomické fakulty MENDELU.

Podle aktuálních dat průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 33,3 kilogramů potravin (bez intervencí to bylo v průměru 37,4 kg). Nejvíce plýtvaných potravin je v komunálním odpadu i nadále na sídlišti (39 kg/os/rok), v prvním roce to však bylo 53,6kg/os/rok, což znamená že došlo k dramatickému poklesu (o 26,5 %) a efekt působení na veřejnost se zde jeví jako nejvyšší. Na venkově a ve vilové zástavbě je plýtvání potravin v porovnání s minulým rokem téměř beze změn. Což souvisí s faktem, že v těchto oblastech je lepší možnost kompostování a využití zbytků potravin jako krmivo pro zvířata.

Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky, balené potraviny včetně obalu jak rostlinného původu, tak živočišného původu. Skladba v popelnicích se mírně mění i v jednotlivých ročních obdobích. Na podzim lidé vyplýtvali výrazněji méně než v ostatních ročních obdobích, v létě naopak nejvíc. V létě se vyhodí větší množství balených potravin, stejně tak v případě masa, vajec a mléčných výrobků. Ovoce, zelenina, pečivo a jeho zbytky se však vyhazují v každém ročním období.

 

zdroj: mendelu.cz

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?