Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E265 - Kyselina octová bezvodá

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Acetic anhydride - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá tekutina silně zapáchající po kyselině octové – vzniká její reakcí se vzdušnou vlhkostí. Má funkci konzervantu proti plísním. 

Použití

Používá se jako konzervační látka proti plísním a za určitých podmínek (vyšší pH) má vyšší účinnost než jiné kyseliny. V České republice (a celé EU) není tato sloučenina povolena jako přídatná látka do potravin.

Výroba

Vyrábí se karbonylací methylacetátu, tj. jeho reakcí s oxidem uhelnatým.

Nežádoucí účinky

Různé studie na zvířatech neprokázaly nežádoucí účinky. Pouze ve vysokých dávkách se projevovaly negativní efekty - snížení váhy, poškození orgánů. V množstvích, ve kterých se látka vyskytuje v potravinách, pravděpodobně nemá nežádoucí účinky. V 99% koncentraci jde o silně dráždivou látku, která může způsobit popáleniny nebo poškození zraku.

Doplňující informace

Využívá se při výrobě barviv, parfému, umělých hmot, aspirinu, celulózy a hedvábí. V ČR (celé EU) nepovoleno jako přídatná látka v potravinách. V mnoha zemích nepovoleno, v USA povoleno k ošetření povrchu sýrů apod.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Mražená zelenina – test dTestu

Mražená zelenina patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji nakupované položky…

Farmářské/á...

Jaké potraviny lze označit jako "farmářské"? Je toto označení legislativně…

Systém kvality Q CZ u brambor

Certifikace poskytuje spotřebiteli záruku vysoké kvality nebo možnost dohledat…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?