Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Buřty na ohýnku? Ale které...

Publikováno: 02.07.2023     Autor: dTest - převzato

Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů? A jak se změnilo jejich složení za posledních 9 let?


Redaktoři časopisu dTest po devíti letech opět připravili test špekáčků. Dozvěděli  se nejen jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů, ale také zda se špekáčky za devět let změnily.

Vzorky byly vybrány poměrně velkoryse. Celkem do laboratoře zamířilo 18 výrobků různých značek a parametrů. Své zástupce mezi nimi měly špekáčky privátních značek řetězců Albert, Billa, Lidl, Penny, Tesco, včetně vlastních produktů hypermarketu Globus. Společnost jim dělaly výrobky velkých společností, ale i od menších firem, například Davelské špekáčky. Stejně pestrá byla i deklarovaná kvalita. Testované špekáčky se lišily co do obsahu masa i použitých ingrediencí. Své místo v testu tak našly i špekáčky bez éček.

Změna oproti 9ti letům? Aktuální špekáčky obsahovaly vyšší množství masa a méně tuku. Obsah masa se totiž pohyboval od 60,9 % (Kaufland Jarmark Špekáčky) až po 97,2 % (Albert Gril Špekáčky). Pro srovnání můžeme doplnit, že v roce 2014 testované špekáčky obsahovaly 48 až 77 % masa. Za devět let se tak situace o dost zlepšila. Méně příjemným zjištěním byla o trochu vyšší slanost letošních vzorků. V roce 2014 vycházel průměrný obsah soli na 1,8 %, letos to jsou 2 %. Možná však někoho překvapí informace, že i přesto jsou špekáčky méně slané než výběrová šunka. U té loňský test (dTest 4/2022) nacházel v průměru 2,4 % soli.

Dá se věřit etiketám?

Chemické analýzy zjišťovaly obsah hlavních surovin: masa, tuku nebo soli. Umožnily nám jednak porovnat parametry špekáčků mezi sebou, jednak jsme mohli ověřit pravdivost údajů na obalech. Základní požadavky na kvalitu špekáčků najdeme ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Ta pro ně předepisuje minimálně 40% obsah masa a maximálně 45% obsah tuku. Dobrá zpráva je, že navzdory podstatným rozdílům mezi jednotlivými výrobky všechny špekáčky bez problémů předepsané požadavky splnily. Řada z nich dokonce nabídla výrazně lepší kvalitu. Potěšující je, že jsme se tentokrát nesetkali ani se závažnými problémy s dodržením deklarovaných hodnot.

Zajímavou zkouškou bylo i měření obsahu dusitanů. Dusitany (zejména dusitan sodný neboli E 250) se v uzenářství používají jako konzervanty. Mají několik funkcí: chemickou reakcí udržují růžovou barvu výrobků a také brání růstu nežádoucích mikrobů, například klostridií. Ty jsou nebezpečné tvorbou jedu botulotoxinu. Samozřejmě ani dusitany nejsou bez chybičky. Aktuálně se nejvíce diskutuje o jejich chování za vysokých teplot, kdy se přetváří v karcinogenní nitrosaminy. I proto se jim někteří výrobci snaží vyhnout. Kvůli nim se Evropská unie zabývá myšlenkou výraznější regulace používání dusitanů při výrobě uzenin. Doma jejich vzniku můžeme zabránit snadno – nevystavovat růžové uzeniny s dusitany příliš vysokým teplotám a například pro grilování volit raději bílé klobásy.

Složením neurazí

Kromě  přesnosti výživových tabulek a deklarovaného podílu masa se řešily i vybrané ingredience v seznamu složek: škrob, zahušťující přísady, fosforečnany, barviva nebo živočišné bílkoviny. Potěšující je čisté složení sedmera značek Billa/Vocílka, Dacello, Lidl/Náš kraj, Lidl/Pikok Pure, Maso Brejcha, Naše Maso a Penny/Řezníkův talíř. U nich se ani na jednu ze sledovaných látek nenarazilo.  Naopak nejvíce pomocných ingrediencí byloi na etiketě špekáčků Tesco. 

A výsledky?

Test špekáčků dopadl vcelku dobře. Na prvním místě se usadily Albert Gril Špekáčky. Celkovou velmi dobrou známku si zasloužily také o něco levnější Globus špekáčky, Dacello Small Sausage, Lidl/Pikok Pure Špekáčky a Maso Brejcha Farmářské špekáčky. Nejvýhodnější poměr ceny a kvality předvedly Billa/Clever Špekáčky.  Na posledním místě pořadí najdeme Lidl/Náš kraj Špekáčky. Potrápil je zajímavý problém – obsahovaly méně tuku, než deklarovaly na obalu.

Publikováno v časopise 6/2023

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?