Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cherry nebo salátová?

Publikováno: 28.08.2020     Autor: FÉR potravina

Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?


Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?

Na to se nejen nás, ale i vedení  Čerstvě utrženo ptala redaktorka Tereza Víchová.

V „rajčatové“ nabídce supermarketů se zákazník občas hůř orientuje. Pokud nemá být jediným vodítkem cena, často je volba nejoblíbenější zeleniny těžká.

Jednoduše se dají rajčata rozdělit na „velká“ – tedy salátová – a cherry varianty, kterých je nespočet. Podle sales manažera Čerstvě utrženo Luďka Dvořáka je jak ze strany zákazníků, tak ale i velkých řetězců o ta česká. Ty totiž nemusí putovat napříč světem a jsou plně dozrálá a tedy planá zdraví prospěšných látek.

Někdo řeší slevu, jiný k rajčatům přivoní, další má raději nejtmavší červený odstín. Obvykle nám při výběru nezbývá, než využít „dojmu“ a smyslů. Existuje nejlepší rajče? To se říct nedá. Každé má něco do sebe a každé se hodí trochu na něco jiného. Obecně se ale dá říct, že menší cherry lidé upřednostňují za syrova. Ale to rozhodně neznamená, že se z nich nedá vařit.“

Ať tak či tak hlavně se držte hesla:

Velká i malá, hlavně zralá – to je hlavní heslo pro výběr jakýchkoliv rajčat.

  • Cherry rajčata mají výraznější chuť, nerozvaří se brzy. Používáme je především ve studené kuchyni, u vaření se hodí do špaget, slaných koláčů nebo zapékaných jídel, jen u nich počítejte s výraznější chutí a také delší dobou vaření.
  • Salátová („velká“) rajčata jsou šťavnatější. Hodí se především do omáček, kečupů, vaření s nimi vyjde levněji.

Rajčata a naše zdraví

  • Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. 
  • Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. 
  • Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. 
  • Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry, za to velké množství vody a i vlákniny, pokud jsou konzumována i se slupkou

Pokud chcete vědět více, přečtěte si plný článek na Vitalia.cz.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?