Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co takhle dát si SUSHI...

Publikováno: 15.09.2020     Autor: FÉR potravina

Patří mezi vaše oblíbené pokrmy Sushi? I s konzumací jídel z mořských řas bychom to neměli přehánět.


V mořských řasách se hromadí těžké kovy a často obsahují velké množství jódu z mořské vody. V jejich konzumaci bychom měli být obezřetní.

Vzhledem k oblíbenosti pokrmů z mořských řas mezi evropany, vyzvala Evropská komise k sledování kvality těchto produktů. V roce 2018 bylo německými orgány prověřeno 165 vzorků. Více než polovinu tvořily červené řasy - řasy nory, používané právě k balení sushi. 35 vzorků byl odále z hnědých řas wakame nebo kombu, které se používají například v polévkách.

Výrobky z řas obsahující více jak 20mg jódu na kilogram musí uvádět jeho množství, doporučenou maximální spotřebu a varování před možnými následky nadměrné konzumace. Listy mořských řas mohou obsahovat, který negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy.

V zkoumaných řasách bylo navíc mnoho hliníku, arsenu, olova, kadmia a uranu. V současné době pro tyto látky nejsou stanoveny závazné limity.

Spotřebitelská organizace Stiftung Warentest proto vydala doporučení nejíst přílíš často potraviny z mořských řas a nakupovat pouze ty, které uvádějí obsah jódu a maximální spotřebu.

zdroj: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8248/mate-radi-sushi-ani-s-jidlem-z-morskych-ras-by-se-to-nemelo-prehanet

 

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?