Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Funkční (obohacené) potraviny

Publikováno: 05.04.2023     Autor: FÉR potravina

Existuje nějaké legislativní vymezení pojmu „obohacená potravina“? Patří např. ochucená minerální voda s jódem mezi ně?


V ČR ani v EU doposud neexistuje žádný oficiální dokument s definicí funkční potraviny. Nicméně obecné vysvětlení pojmu je, že obohacené potraviny nazývané též funkční potraviny jsou obohacené o větší množství biologicky aktivních látek. Většinou obsahují určité vitaminy nebo minerální látky. Funkční potraviny se získávají tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek. Měla by to být tedy potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, vykazující zvýšený fyziologický účinek a mající příznivé účinky na lidské zdraví a zároveń je konzumována jako součást běžné stravy na rozdíl od doplňků stravy, které obsahují koncentrované množství nutrientů, např. vitaminů a minerálních látek, ale  konzumují se v malých množstvích obvykle formou tablet nebo koncentrátu.

Oficiální dokument, který by požadavky na funkční potravinu definoval sice neexistuje, ale existuje řada předpisů, které s potravinami tohoto druhu úzce souvisejí. Jedná se převážně o předpisy týkající se označování potravin, neboť každá funkční potravina by měla obsahovat na obalu jedno nebo více výživových nebo zdravotních tvrzení, které informují spotřebitele o jejích příznivých účincích na zdraví. Musí tedy splňovat podmínky nařízení (ES) 1924/2006.

A te´d se dostáváme k příkladu z anitace- tedy JE OCHUCENÁ MINERÁLNÍ VODA S JODEM FUNKČNÍ POTRAVINA? Aby mohla,  musí obsah jódu minimálně splňovat alespoň požadavky na tvrzení (co jsou zdravotní a výživová tvrzení se dočtete zde), že je potravina zdrojem jódu. Tvrzení lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň významné množství, což je u nápojů minimálně 7,5 % referenční hodnoty příjmu uvedené v příloze XIII nařízení (EU) 1169/2011 na 100 ml. Pak lze použít i zdravotní tvrzení podle čl. 13 (1) nařízení (ES) 1924/2006 vztahující se k jódu. 

Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí na trh potravinu, do níž byly přidány vitaminy, minerální látky nebo další látky s nutričním nebo fyziologickým účinkem je povinen před prvním uvedením takové potraviny na trh oznámit ministerstvu zemědělství v listinné podobě nebo v elektronické podobě dálkovým přenosem dat její uvedení formou zaslání českého textu označení, včetně povinných informací o potravinách, který bude uveden na obale nebo etiketě potraviny.

Zdroj: potravinyinfo.cz

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?