Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak velké riziko v jídelníčku představují nitrosaminy?

Publikováno: 25.04.2023     Autor: Slunew

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.


Nitrosaminy jsou reakčními produkty nitrosačních činidel (např. dusitany, oxidy dusíku nebo sekundární aminy) a mohou se tvořit v různých potravinách za podmínek zpracování v přítomnosti těchto reaktantů. Nitrosaminy byly zjištěny např. v uzených masných výrobcích, zpracovaných rybách, pivu a jiných alkoholických a nealkoholických nápojích, sýrech, sójové omáčce, olejích, zpracované zelenině a lidském mléce. Vznikají také tepelným zpracováním a jejich obsah v potravinách se tepelným zpracováním zvyšuje. Jedná se o látky s genotoxickými a karcinogenními vlastnostmi.

Úřad EFSA hodnotil ve vědeckém stanovisku toxicitu nitrosaminů pro zvířata a člověka, odhadl dietární expozici obyvatelstva Evropské unie (EU) nitrosaminům a posoudil rizika pro lidské zdraví obyvatelstva EU v důsledku odhadované expozice z potravy. Z hlediska výskytu nitrosaminů (ve významném množství) v potravinách se EFSA v rámci hodnocení zaměřil na 10 karcinogenních nitrosaminů vyskytujících se v potravinách.

Z hodnocení vyplývá, že expozice evropských spotřebitelů deseti genotoxickým a karcinogenním nitrosaminům v potravinách vyvolává obavy o zdraví u všech věkových skupin. Přestože prozatím nejdůležitější skupinou potravin, která přispívá k expozici nitrosaminům, je maso a masné výrobky, vyskytují se i v rostlinné stravě bohaté na sojové omáčce a technologicky více opracované zelenině!

Stanovisko úřadu EFSA bude sdíleno s Evropskou komisí, která s členskými státy EU projedná, jaká opatření v rámci řízení rizika jsou zapotřebí.


Vědecké stanovisko úřadu EFSA:

 

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?