Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kdy je čokoláda čokoládou

Publikováno: 26.11.2017     Autor: FÉR potravina

Velmi oblíbený dárek, který málo kdo z nás odmítne – čokoláda. Dáváme ji jen tak pro radost, pro zahnání chutí a splínů, pro vylepšení nálady, používá se na vaření či pečení. Má mnoho využití, ale jak si vybrat tu opravdu kvalitní?


Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti snad ve všech zemích světa. Původně měla formu tekutého, kořeněného, hořkého a ne příliš chutného nápoje. Dnes si ji dopřáváme v pevné podobě a v nepřeberném množství příchutí. Velké využití má i ve vánočním období a nejeden recept na cukroví se bez ní neobejde. Jak ale poznat, že čokoláda je opravdu „čokoládová“?

Označením na obalech podle předpisů

Hořké, mléčné či s přízviskem extra se rozlišují podle minimálního množství kakaové sušiny. Přesné procento musí být na obalu vždycky uvedené! Pro hořkou čokoládu platí minimální obsah celkové kakaové sušiny 35%. Čokoládu můžeme považovat za kvalitní, obsahuje-li alespoň 50 % kakaových přísad.

O 10% méně, tedy 25% celkové kakaové sušiny musí splňovat mléčná čokoláda včetně obsahu mléčného tuku (min. 3,5%). Kromě toho jsou přesně definována i množství kakaového másla a tuku prosté kakaové sušiny. Pokud byl do čokolády přidán rostlinný tuk, musí být na obalu zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“ s dodatkem druhu rostlinného tuku.

Výrobky, které nesplňují tyto podmínky, nemohou být nazvány čokoládou! Obvykle jsou na obalech popisovány jako „pochoutky“ nebo „cukrovinky“. Ale pozor! Výrobky označené jako „čokolády na vaření“ sice nejsou přesně definované, ale i tak musejí splňovat základní legislativní požadavky pro čokolády!

V poslední době se na obale můžeme setkat i s označení UTZ. Jedná se o mezinárodní certifikaci a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje. Všechny UTZ certifikované produkty jsou evidované na online systému UTZ: Good Inside Portal 

Co tedy v čokoládě najdeme?

Opravdu kvalitní hořká neboli pravá čokoláda obsahuje jen kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr. Mléčná čokoláda pak minimálně 30% kakaových a 14 – 25 % mléčných součástí a bílá minimálně 25% kakaového másla a 25% mléka.

 

Občas je pro lepší „viskozitu“ přidáván lecitin (E322). Do mléčné čokolády navíc i mléčný tuk (tedy mléko, smetana – může být i v sušené formě). Můžeme se setkat i s případy, kdy je u některých čokolád drahé kakaové máslo nahrazováno rostlinným tukem – nejčastěji palmovým, ale může být i kokosový, slunečnicový či dokonce řepkový.  V případě, že je v čokoládě nejméně nutné množství kakaové sušiny, bývá velmi často ve výrobku i polyglycerolpolyricinoleát (E476).

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?