Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Palmový tuk

Publikováno: 26.01.2017     Autor: Zdravá potravina

Zájem o palmový tuk utichl pod tíhou "toxických" čajů a jiných nepravostí. Někteří výrobci jej nahradili jiným, ale přesto, převážně v těch levných výrobcích, ho najdeme pořád.


Palmový olej se řadí mezi tropické tuky. Obsahuje téměř polovinu nasycených a polovinu nenasycených mastných kyselin (více o mastných kyselinách v článku zde), a proto je všeobecně vnímám jako tuk „nezdravý“. Dnes se palmový olej řadí mezi nejpoužívanější produkty rostlinné výroby, a to hned z několika důvodů. 

Nedávno (24.1.2017) byla diskutována zajímavá fakta v souvislosti s problematikou palmového oleje a dalších rostlinných tuků. 
Jak se výrobci potravin postaví ke zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, že v palmovém oleji je vysoká koncentrace karcinogenních látek? Tak o tomto si poslechněte v pořadu Plus Českého rozhlasu.  

V pořadu uváděná studie byla uvedena v renomovaném odborném časopise Nature a ukazuje na rakovinotvornost složek palmového tuku (testováno na myších), o kterou se opírá i následné regulatorní rozhodnutí EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), směřující k ochraně zdraví spotřebitelů. Což je ukázka správného použití tzv. principu předběžné opatrnosti.

 

Zde jsme vám už v minulosti ukázali, kde všude v potravinách palmový tuk můžete najít. Nutno podotknout, že někteří výrobci pod tíhou spotřebitelského zájmu vyměnily palmový tuk ve svých výrobcích za jiné rostlinné tuky.

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?